Uw vleesmes onderhouden, hoe moet dat?

Uw vleesmes onderhouden, hoe moet dat?

U snijdt mooi biologisch vlees het beste met een vlijmscherp mes. Laat uw vleesmes daarom elk jaar professioneel slijpen.

Maar wat kunt u zelf doen om uw vleesmes in goede conditie te houden? Dat vertel ik u hieronder. Want het is helemaal niet zo moeilijk om uw vleesmes goed te onderhouden. En het kost u nauwelijks tijd.

 

Vleesmes onderhouden: vier gouden regels

Hoe houdt u uw messen scherp? Voor het onderhoud en goed scherp houden van uw vleesmessen zijn vier gouden regels:

 

1. Bewaar messen apart van elkaar

Bewaar messen liever niet bij elkaar in een la. Anders bestaat het gevaar dat de messen elkaar beschadigen. Er ontstaan dan braampjes aan de snede.

Bewaar messen daarom liever apart, bijvoorbeeld in een messenblok. Heeft uw messenblok verticale uitsparingen? Schuif uw messen er dan bij voorkeur in met de snijkant naar boven. Het mes glijdt dan niet elke keer met de scherpe kant langs het hout, waardoor het sneller bot zou worden.

Ook een magneetstrip aan de muur is een goede optie, net als een kokskoffer. Legt u uw messen toch bij elkaar in een la, doe dan om elk mes een beschermhoes.

 

2. Reinig uw messen met zorg

Was vleesmessen na gebruik af met de hand. Gebruik daarvoor een mild wasmiddel en droog de messen zorgvuldig.

Doe vleesmessen en andere keukenmessen nooit in de vaatwasser. Agressief vaatwasmiddel en zuren in de voedselresten kunnen de messen beschadigen. Ze werken in op het metaal van het lemmet, met roestplekjes of verminderde hardheid van het metaal tot gevolg. Temperatuurwisselingen tasten bovendien kunststof heften aan.

 

3. Snijd op een geschikte ondergrond

Elke keer dat u snijdt, wordt uw vleesmes botter. Zeker bij een harde ondergrond. Gebruik daarom nooit een snijplank van glas of marmer. Gebruik liever een houten of bamboe snijplank, die ontziet de snede.

 

4. Zet uw messen regelmatig aan

Haal messen bij veelvuldig gebruik langs een aanzetstaal; dan blijven ze scherp. Zet een mes uitsluitend aan wanneer het nodig is (1 à 2 keer per maand). Dat aanzetten doet u als volgt:

messenslijpen_ben

Zet het aanzetstaal met de punt op het aanrechtblad. Haal het mes met een trekkende neerwaartse beweging langs het staal. Let op: houd het mes in een hoek van 45 graden. Zo zorgt u dat de scherpe rand de juiste vorm behoudt.