Portobello – barbecuerecept voor in de herfst

Portobello – barbecuerecept voor in de herfst

Genieten van de herfstbarbecue

Voor John is het altijd barbecue-seizoen. Vandaar dat hij maandelijks een blog schrijft over zijn avonturen met zijn stenen barbecue ofwel Kamado. Maar barbecueën in de herfst…?

Jazeker. John legt haarfijn uit hoe, lees maar.

Barbecuevirus

John heeft mij ook besmet met zijn barbecuevirus. Zo erg zelfs dat ik deze maand zijn barbecueblog schrijf.

Je moet weten: ik was heel sceptisch toen hij voorstelde met een Kamado te gaan werken. Ik zat niet te wachten op een nieuwe hype. Maar zijn enthousiasme trok mij over de streep en ik stortte mij in zijn avonturen. Ik moet bekennen: ik heb geen moment spijt.

70 kilo kookplezier

Met 70 kg aardewerk en vuur wordt koken echt vreselijk leuk. Ik verbaas mij over de mooie warmte die dit geeft. Soms heb ik het gevoel dat de Kamado alles wat je erin stopt gaar “knuffelt”. Vlees, groente, brood: de textuur en smaak blijven zo mooi. Er ging een wereld voor mij open.

Dat zie ik bij John ook. Hij kookt zeker 3x per week op zijn “ei” en is mij vele stappen voor in barbecuewereld.

Zelfs als hij laat klaar is met werken. Dan vertelt hij ons dat het thuisfront de barbecue al aan heeft staan en dan zie ik hem met zo veel plezier naar huis gaan. Zijn vrouw en dochters hebben ook dat barbecuevirus. Er is geen ontkomen aan als je in de buurt van John leeft of werkt.

Het is maar een waarschuwing.

Spelen en plezier

Wat mij vooral zo raakt is het plezier wat dit spelen met vuur aan ons geeft. Het daagt uit tot nieuwe producten verzinnen. Verleidt tot meer dan alleen vlees erop klaarmaken. Experimenten met hooi, ijs, brood en groenten heb ik al langs zien komen in het echt en daarna natuurlijk in de Blogs van John. Ik dacht dat ik alles zo’n beetje al gezien had. En toch weet John mij deze maand weer te verrassen.

portobello-herfst-barbecue

Rood met witte stippen

Wat ga je deze maand maken? vroeg ik. “Rood met witte stippen en jij mag ze klaarmaken”zei John. Ik dacht die heeft herfstkolder. Maar hij was serieus. Gevulde Portobello’s klaargemaakt op de barbecue.

Ik vroeg mij af waar John dat idee nou weer vandaan heeft. Zelf verzonnen zei hij. Dat vind ik nou zo leuk dat dit vanzelf ontstaat en deze keer bijna sprookjesachtig. Ik vermoed dat John ook wat kabouterbloed in zijn genen heeft.

Het recept

Steek je barbecue aan, bereid hem voor met het hitteschild erin en stel hem af op 100 graden.

Ingrediënten:

 • 4 biologische Portobello’s
 • 400 gram bio varkensgehakt
 • 1 zakje mini mozzarella (is ook in bio te verkrijgen)
 • Huisgemaakte barbecuesaus (bij ons in de winkel verkrijgbaar)
 • Peper en zout

portobello-ontstelen

Bereiding

 • Maak de portobello’s schoon en snijd de steel weg zodat je een kommetje krijgt.
 • Breng het varkensgehakt (mag natuurlijk ook ander gehakt zijn maar niet te mager) op smaak met peper en zout en verdeel in 4 porties.
 • Rol van iedere portie een glad plat balletje en stop dat in de portobello’s.
 • Strijk in met de barbecuesaus en maak deukjes (met je vingers) waar je straks de stippen van Mozzarella wilt hebben.
 • Snijd de bolletjes Mozarella in 3 plakjes en leg per paddenstoel 5 à 6 plakjes (stippen). Vooral variërend in patroon of aan de rand een halve. Let op dat er geen rode saus op komt.
 • Leg de paddenstoelen in de barbecue en stel je kernthermometer in op 63 graden: dan zijn ze gaar.

Heb je geen kernthermometer, wil je sneller of makkelijker dan kun je ook je barbecue op 150 graden stoken of stiekem je oven voorverwarmen op 160 graden. Dan zijn de portobello’s in 20 minuten klaar.

Hoe eet je ze?

John eet ze bij zuurkool. Ik had ze als tapas in taartpuntjes gesneden. Misschien kun je ze ook in het klein maken met andere paddenstoelen. Dan heb je bijvoorbeeld een geweldige hartige schooltraktatie.

We zijn benieuwd wat er nog meer mogelijk is in deze herfstige paddenstoelenwereld. Laat je vooral inspireren – en inspireer ons ook: laat in het commentaar weten hoe jij de herfstbarbecue gebruikt.

Eet smakelijk.

Marion