HERKOMST BIOLOGISCH VLEES

Bij de Biologische Slagerij willen we enkel het mooiste vlees. Het is geen toeval dat we dat vinden bij boeren die hun dieren met respect behandelen. Die zich inzetten voor ecologisch evenwicht van hun grond en experimenteren met nog weer duurzamere processen. In veel gevallen kennen we de boeren persoonlijk en weten we hoe het er bij hen aan toe gaat. Hieronder leest u per vleessoort meer over de herkomst.

Wist u dit?

DE MEERPRIJS VAN NIET-BIOLOGISCH

Is niet-biologisch vlees wel zo goedkoop als u denkt? Niet echt. Wat u betaalt in de winkel dekt lang niet de werkelijke kosten. Alleen al het veelvuldig gebruik van antibiotica: dat maakt bacteriën resistent – een kostenpost voor de gezondheidszorg. Ook overbemesting, insecticiden en pesticiden eisen hun tol. Waterleidingbedrijven investeren steeds meer in het zuiveren van grond- en oppervlaktewater. Iets waar we met z’n allen aan meebetalen via belastingen. Ten slotte geldt: het welzijn van mens en dier is niet in geld uit te drukken.

VLEESSOORTEN

Rundvlees

Het Franse ras Blonde d’Acquitaine is beroemd om de uitstekende vleeskwaliteit. Die is fijn van structuur, bijzonder mals en goed van smaak. Het is een heel natuurlijke koe: goed in lichaamsverhouding, sterk en gespierd. Meer over rundvlees »

Varkensvlees

Varkens zijn sociaal; ze scharrelen graag. Ons varkensvlees komt van dieren die worden gehouden naar hun aard. Door hun evenwichtige ontwikkeling is het vlees mooi compact en drijft het niet in het vocht. Meer over varkensvlees »

Kalfsvlees

Een biologisch kalf mag gewoon kalf zijn. Buiten dartelt het, binnen rust het in de potstal. Het krijgt natuurlijk voedsel: grassen, gerst en erwten. Zo groeit het op natuurlijke wijze. Het vlees is mooi rosé van kleur. Meer over kalfsvlees »

Lamsvlees

Ons lamsvlees komt van dieren die wat ouder zijn: tussen de zes en twaalf maanden. Zo blijven we genieten van lammetjes in de wei. De dieren zijn volgroeid en hebben een goed leven gehad. Het vlees is licht verteerbaar. Meer over lamsvlees »

Kip

Een biologische kip heeft een véél beter leven. Ze mag zich normaal ontwikkelen, met biologisch voer, bewegingsvrijheid en licht. Ze ontwikkelt zich tot een volgroeide kip, die sterk op haar poten staat en goed in haar veren zit. Meer over kip »

Jersey rundvlees

Eén keer in de maand krijgen we een Jersey in de winkel. Het vlees van dit rund is bijzonder lekker: stevig van structuur en met een uitgesproken smaak. Een echte delicatesse, waar ook nog een mooi verhaal aan vast zit. Meer over Jerseyrund »

Thuis zelf worst maken

Wist u dat u bij ons een worststopmachine kunt lenen? Daarmee maakt u thuis heel makkelijk zelf worst. Bij de machine zit een receptenmap, maar volg gerust uw eigen inspiratie. Kruidig Italiaans, pittig oosters, Spaans of met een Franse slag, dik of dun, van lams-, rund- of varkensvlees… alles is mogelijk! Uiteraard hebben we alle benodigdheden op voorraad.

ZO BIOLOGISCH IS BIOLOGISCH

De Biologische Slagerij is gecertificeerd door Skal. Dit onafhankelijke instituut controleert names de overheid of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Ze moeten voldoen aan de strenge regelgeving voor biologische productie. De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd – uitsluitend producten die door Skal zijn gecertificeerd mogen het voeren. U herkent ze aan het officiele Europese Bio-keurmerk: een groen blaadje. Meer informatie vindt u op de website van Skal. Skal-nummer Biologische Slagerij: 018391