IJstaart uit de barbecue? Ja hoor, dat kan en ik heb de foto’s als bewijs. Ik maakte in de keramische barbecue (een Monolith of Big Green Egg) een afgeleide van de omelette Sibérienne. Dat is een klassiek toetje van cake, ijs en eiwitschuim. In Amerika heet die ook wel Baked Alaska, u snapt wel waarom. Mijn variant heet de Vesuvius. Waarom die zo wordt genoemd, merkt u straks vanzelf.
Variëren met ijs
Voor mijn recept voor ijstaart uit de barbecue nam ik kant en klaar vanille-ijs. Maar neemt u gerust uw favoriete smaak. Iets met noten lijkt me bijvoorbeeld ook heel lekker. Of wat dacht u van karamel? Heeft u een ijsmachine, dan kunt u het ijs ook zelf maken.
Bananencake
De ronde cakebodem bak ik wel zelf. Met banaan, voor extra smaak. Als u wilt kunt u de bodem voor het vullen nog bedruppelen met wat kirsch of andere sterke drank. Die alcohol zal nauwelijks verdampen, dus doe het niet als er kinderen mee-eten.
Warm ijs?
De ijstaart gaat bijna 8 minuten in een hete barbecue en toch smelt het ijs niet. Dat komt doordat ik de ijstaart insmeer met een dikke laag eiwitschuim (meringue). Eiwitschuim geleidt nauwelijks warmte. Het is dus een perfecte isolatielaag. Door het bakken krijgt het een mooi bruin korstje, van binnen blijft het zacht.
Zoete uitbarsting
Bovenop de taart gaat een halve eierschaal. Als ik de ijstaart uit de barbecue haal, giet ik er net voor het serveren wat kirsch in die ik vervolgens aansteek. Met een mes breek ik de schaal, zodat de brandende drank over de taart vloeit. U snapt nu gelijk hoe de taart aan de naam Vesuvius is gekomen: het geheel lijkt op een uitbarstende vulkaan.
Vuurvast
O, nog één waarschuwing: zet de taart voor het flamberen op een vuurvaste schaal. Ik had bijna een echte natuurramp doordat ik de taart op een houten plank serveerde. De brandende drank vloeide op de plank en die vatte vlam. Tijd om foto’s te maken van het flamberen had ik in alle gedoe niet. En het filmpje dat één van mijn gasten maakte, zal ik u besparen 🙂
IJstaart – recept voor 6-8 personen
Ingrediënten
voor de cakebodem:
- 200 g rijpe banaan in plakjes
- 125 g bloem
- 150 g zachte roomboter
- 150 g witte basterdsuiker
- 3 eieren
voor de meringue:
- eiwit van 6 eieren
- 300 g kristalsuiker
verder:
- 750 ml vanille-ijs
- 2 eetlepels kirsch
Bereiden
Maak de cakebodem:
- Meng alle ingrediënten voor de cake in een kom en mix met deeghaken tot een dik beslag.
- Verdeel het beslag gelijkmatig in een ingevette springvorm (ø 24 cm).
- Zet 30 minuten op de pizzasteen in een keramische barbecue (zoals Monolith of Big Green Egg) van 180 ºC. Dan heeft u een cakebodem van ‘natte’ cake.
- Laat de cake goed afkoelen. Laat in de vorm zitten, maar snijd rondom een rand van circa 3 centimeter cake weg. Zet minimaal 2 uur in de vriezer.
Bereid de meringue voor:
- Klop de eiwitten met de suiker tot schuim (minimaal 5 minuten).
- Het mengsel is stijf genoeg wanneer u pieken trekt met de garde.
Stel de ijstaart samen:
- Schep het vanille-ijs op de bevroren cakebodem, maak een bolle vorm.
- Strijk de boven- en zijkanten mooi glad af.
- Smeer het stijfgeklopte eiwit in een dikke laag over het ijs, ook in de vrije ruimte aan de zijkanten van de springvorm. Zet op de top een (schone) halve eierschaal.
- Dek af en doe de taart tot gebruik terug in de vriezer.
Bereid de taart:
- Zet de barbecue met pizzasteen in de hoogste stand; breng de temperatuur naar 225 ºC.
- Neem de ring van de springvorm en zet de taart op de pizzasteen.
- Bak in circa 8 minuten. Haal de ijstaart uit de barbecue.
- Zet de taart op een ruime (vuurvaste!) stenen of metalen schaal.
- Giet wat kirsch (minimaal 50% alcohol) in de eierschaal en steekt dit aan.
- Sla de schaal kapot met een mes zodat de brandende vloeistof over de taart vloeit.
- Serveer brandend (liefst in het donker, maar pas op dat u ziet wat u doet).