Flamberen is een kooktechniek waarbij sterke drank over een gerecht wordt gegoten en aangestoken. De meeste alcohol verbrandt en de smaak van de drank blijft achter in het gerecht. Maar hoe moet je flamberen? Ik leg het u op deze pagina uit. En ik heb een filmpje gemaakt om het u te laten zien.
Wat is flamberen?
Flamberen wordt vaak toegepast voor vleesgerechten. Vooral wanneer u wél de smaak wilt van een bepaalde sterke drank, maar niet de scherpe smaak van de alcohol. Het wordt veel gebruikt voor wild en gevogelte, bijvoorbeeld in dit heerlijke coq au vin recept. Ook desserts worden soms geflambeerd, denk maar aan crêpe Suzettes of omelette Sibérienne.
Hoe moet je flamberen?
Flamberen oogt spectaculair, zeker als het aan tafel gebeurt. Als u het nooit eerder heeft gedaan, vindt u het misschien wat spannend. Maar het valt eigenlijk wel mee, vooral als u de instructies voor flamberen in acht neemt. Hieronder geven we u 9 tips en tricks van veilig flamberen.
Eerst de drank warm laten worden
Bij flamberen steekt u de alcohol aan die in een sterke drank zit. Daarvoor moet de drank wel warm zijn – het is namelijk de damp die brandt. U kunt de drank op verschillende manieren verwarmen: door het over het hete gerecht in de pan te gieten en even mee te laten warmen of door het apart in een pannetje of soeplepel te verwarmen.
Methode 1: drank over warm gerecht gieten en mee verwarmen
Schenk de alcoholische drank vanuit een soeplepel of maatbeker in één keer over het vlees. (Let op: houdt nooit uw gezicht boven de pan. Als de pan erg heet is, kan de alcohol direct vlam vatten.) Laat de vloeistof warm worden. Op een bepaald moment begint de alcohol te dampen. U kunt nu twee dingen doen. Staat de pan op een gaspit, houd de pan dan schuin boven het vuur. De damp vat vanzelf vlam. Of u kunt een lange lucifer of fornuisaansteker gebruiken om de drank aan te steken. Laat het vuur rustig uitbranden. In het filmpje hieronder laat ik zien hoe ik dat doe.
Methode 2: drank apart verwarmen
U kunt de alcoholische drank ook verwarmen in een flinke soeplepel of in een steelpan. Giet de drank in een soeplepel. Houd die boven een gasvlam. Kookt u op een keramische of inductiekookplaat, verwarm de drank dan in een steelpan. Giet de warme drank over het gerecht en steek hem direct aan. Deze methode is ook heel geschikt voor het flamberen van desserts.
Methode 2a: drank al brandend over gerecht gieten
Dit hoort eigenlijk bij de methode hierboven, daarom heb ik het 2a genoemd. Onze collega Liesbeth – een ervaren kok – legde me uit dat ze de drank vanuit een soeplepel al brandend over het gerecht giet. Dit is wat ze me vertelde: “Verwarm je de drank in de soeplepel, dan gebeurt het vaak dat de vlam vanzelf langs de zijkant van de lepel omhoog komt. De vlam is rustig doordat het oppervlak niet zo groot is. Op dat moment kun je je lepel met brandende vloeistof over het gerecht schenken. Daar vergroot de vlam zich en komt hij omhoog doordat er zuurstof bij komt. De kleur van de vlam wordt vurig.”
Welke dranken zijn geschikt voor flamberen?
Voor flamberen is een sterke drank die tussen de 30% en 40% alcohol bevat ideaal. Drank met een lager alcoholpercentage brandt niet goed. Wijn, sherry en port bevatten dus te weinig alcohol om mee te kunnen flamberen. En flamberen met een drank met een hoger alcoholpercentage kan gevaarlijk zijn. Het risico op steekvlammen wordt dan groter. Wel geschikt zijn gedestilleerde dranken als cognac, calvados, whisky of rum. Voor zoete gerechten kunt u ook denken aan likeuren, bijvoorbeeld Grand Marnier voor crêpes Suzettes.
Tips voor veilig flamberen
- 1. Afzuigkap uit
Zet bij flamberen altijd de afzuigkap op nul. Door de aanzuigende kracht van de afzuigkap kunnen anders vlammen in de kap belanden. Dan loopt u grote kans op brand.
- 2. Ruimte boven de pan
Bij flamberen kunnen vlammen hoog opslaan. Zorg daarom dat er boven de pan of schaal voldoende ruimte is.
- 3. Deksel bij de hand
Leg een passende deksel klaar naast de pan. Mochten de vlammen te hoog worden, schuif de deksel dan vanaf de zijkant op de pan. Door het gebrek aan zuurstof dooft het vuur vanzelf.
- 4. Pas op met brandbare kleding
Draag een schort over brandbare kleding.
- 5. Houd afstand
Neem voldoende afstand en houd nooit uw gezicht boven de pan. Pas ook op met loshangend haar!
- 6. Let op het alcoholpercentage
Gebruik een drank met een alcoholpercentage van rond de 40%. Is de drank veel sterker, dan is het risico van een steekvlam te hoog.
- 7. Van u af houden
Gebruik een pan met lange steel. Die kunt u van u af houden.
- 8. Extra lange lucifers
Gebruikt u een aansteker of lucifers om de drank aan te steken? Neem dan een speciale fornuisaansteker met lange steel. Of gebruik extra lange lucifers. Een satéprikker kan ook. Steek de drank vanaf de zijkant aan.
- 9. Rest-alcohol
Bij flamberen zal het grootste deel van de alcohol opbranden. Maar er kan een gedeelte achterblijven! Houd hier rekening mee als u kookt voor kinderen en andere mensen die geen alcohol gebruiken.