Zoutsteen van Himalayazout

Zoutsteen van Himalayazout

Als kind leerden we dat we niet mochten spelen met eten. Maar o, wat deden we het allemaal graag. Nog steeds word ik helemaal blij van spelen met eten. En nu heb ik een goed excuus: onze zoutsteen van Himalayazout. Die gebruikt u op de barbecue, als steengrill of om koude gerechten op te serveren. En voor hartige én zoete gerechten. Heerlijk om eindeloos mee te experimenteren.

 

zoutsteen-salt-plancha

Wat is een Himalaya zoutsteen?

De zoutsteen (of Salt Plancha) is een bijna 3 centimeter dikke steen van natuurlijk Himalayazout, mooi zachtroze gemarmerd. Door gerechten te bereiden op de zoutsteen, geeft u ze een zachte zoutsmaak mee. Himalayazout bevat minder natrium dan keukenzout en zit vol mineralen en sporenelementen. Zo geeft ijzer de roze kleur.

Leuk cadeau

Zelf vond ik de stenen altijd vrij prijzig, maar ik ontdekte pas een leverancier met een kleinere maat steen (10×20 centimeter). Die is goed betaalbaar, ongeveer 7,50 euro. Sinds ik ze op de toonbank heb liggen, vliegen ze de winkel uit. Veel klanten geven ze cadeau. Nóg leuker als u weet dat het delen van zout bij de oude Arabieren symbool stond voor vriendschap en verbinding.

 

Zoutsteen direct op hittebron

Bij gebruik op de barbecue laat u de zoutsteen op de hittebron liggen. Hij houdt dan de omgevingstemperatuur aan. Op dezelfde manier gebruikt u de zoutsteen in de oven. Zelf hebben we met de zoutsteen al verschillende keren op de barbecue geëxperimenteerd, zowel met rood vlees als met zalm. Dunne plakjes groente kan ook, al moeten die niet te vochtig of te zuur zijn. Wees voorzichtig met het vastpakken van de steen, hij blijft nog zeer lang heet.

 

Hoe gebruikt u de zoutsteen op de barbecue?

Laat de steen langzaam gloeiend heet worden op het rooster en leg het vlees er dan rechtstreeks op. De sappen uit het vlees lossen een dun laagje zout op. Dat trekt in het vlees. Het vlees krijgt een subtiele zilte smaak – het wordt niet bremzout. Kruiden is totaal niet nodig, behalve wat versgemalen zwarte peper achteraf. Puur is lekker genoeg.

 

zoutsteen-barbecue

 

Natuurlijke steengrill op tafel

U kunt de steen ook van/uit de hittebron nemen. Laat hem gloeiend heet worden in de oven of op de barbecue en gebruik hem als natuurlijke steengrill op tafel. De steen houdt wel 20 minuten zijn hitte vast. Heeft u meerdere stenen? Verhit ze achter elkaar, zodat u langere tijd kunt steengrillen.

 

Zoutsteen op het gourmetstel

Ik heb ook gehoord van mensen die de zoutsteen rechtstreeks op een onderstel van een elektrische steengrill zetten. Ik zou daar zelf voorzichtig mee zijn. Het moet allemaal goed passen en stabiel zijn, want de steen wordt zeer heet.

 

Serveerplank voor koude gerechten

De zoutsteen is een bijzondere serveerplank voor koude gerechten. Wat dacht u van sushi en sashimi? Of carpaccio? Laat hiervoor de zoutsteen ijskoud worden in de vriezer. Een paar uur is voldoende. Het beste verpakt u hem luchtdicht in een (diepvries)zak. Zorg dat de steen door en door droog is, anders ontstaan er ijskristallen.

 

Salted caramel icecream

Wilt u het helemaal bijzonder? Onze collega Peter serveert op de zoutsteen zelfgemaakt ijs. Bijvoorbeeld karamelijs – dat wordt vanzelf salted caramel icecream – of chocoladeijs.

Of hij maakt hartig ijs met tomaten of paprika. Dat is een heerlijk, eetlustopwekkend voorafje of tussengerecht. De zoutsteen houdt de koude temperatuur lang vast; het ijs zal ook op een warme dag niet direct smelten.

 

Vers fruit op de zoutsteen

En wist u dat ook aardbeien en andere verse vruchten heerlijk zijn met een licht zoutje? Al dan niet in combinatie met chocola. Dat brengt me bij de zwijmelende dames die ik laatst in de winkel had. Eén van hen vertelde vol smaak haar plan: ze wou suiker op de steen laten karameliseren, daarover chocola laten smelten en er vervolgens fruit in serveren. Met z’n allen droomden we weg bij het vooruitzicht…

 

zoutsteen-steengrill

Makkelijk schoonmaken

Spoel de steen na elk gebruik kort af met water (pas op: laat hem wel koud worden). Of neem hem af met een vochtige doek. Eventueel kunt u er een dun laagje afkrabben met een schraper. Droog hem met een zachte doek. Gebruikt u de steen langere tijd niet? Bewaar hem hygiënisch in de vriezer in een luchtdichte (diepvries)zak. Dan wel eerst goed laten drogen.

 

Lange levensduur

De zoutsteen gaat bij normaal gebruik op de barbecue zo’n twintig keer mee, bij koud gebruik een stuk langer. U merkt vanzelf wanneer hij te dun wordt. Gooi het restant niet weg, u kunt daar nog van alles mee (kijk maar in de volgende alinea).

 

Tot het laatste kristal te gebruiken

Het enige wat de zoutsteen echt niet kan hebben is hem laten vallen. Doet u dat toch en breekt de steen? Gooi de brokken niet weg maar geef ze een tweede leven. Het hoogwaardige Himalayazout kunt u prima door uw eten raspen. Of gebruik het onder de douche als scrubzout. U kunt de stukken ook in de koelkast leggen om nare luchtjes tegen te gaan. Over duurzaam gesproken.

 

Laat me uw ideeën weten!

In de winkel vertellen klanten spontaan wat zij op de zoutsteen gaan maken. Ik vind het altijd leuke verhalen. Heeft u ook ideeën of tips? Laat het me hieronder weten.