Hachee maken is heel makkelijk. Er zijn maar een paar ingrediënten nodig voor deze ouderwetse stoofpot. De basis is runderstoofvlees en ui. Ik geef u hieronder het recept.
Winterse comfortfood
Grootmoeders hachee, weet u nog hoe lekker dat was? Klanten hebben het er wel eens over in de winkel. En nu kwam er via de website een vraag over zelf hachee maken. Tijd om het recept op de website te zetten. Extra lekker omdat het winter is.Zelf hachee maken – in winkelproporties?
Snuffelend in recepten voor de winkel kom ik gelukkig ons recept voor grootmoeders hachee tegen. Wel in winkelproporties: 15 kilo vlees, 15 kilo uien, een kilo boter, handenvol kruiden en specerijen… En dat alles moet dan in een ketel van 100 liter. Ahum. Laat ik dát nog maar even omrekenen. Want dat lijkt me zelfs voor de grote gezinnen van weleer iets te veel.Natuurlijk lekker
Ik kan het niet laten ook nog even op hachee te googelen. Verbaasd lees ik dat veel mensen in grootmoeders hachee ook bouillonblokjes, aromat of maggi doen. Allemaal smaakversterkers. Hadden onze grootmoeders die toen allemaal al? In de winkel werken we uit principe nooit met kunstmatige smaakversterkers. Van mij krijg u voor grootmoeders hachee dan ook alleen een recept met échte ingrediënten.Basisrecept grootmoeders hachee
Zoals gezegd geef ik u het basisrecept om zelf hachee te maken. Start altijd met half uien en half vlees. Maar omdat ik heus wel weet dat iedere oma haar eigen recept had voor hachee, moedig ik u aan om zelf te variëren en experimenteren. Net zolang tot uw hachee helemaal naar eigen smaak is. Hieronder geef ik wat varieer-ideeën.Variaties op het hachee basisrecept
Het basisrecept is met water. Maar u kunt ook ander vocht gebruiken:- Zelf getrokken runderbouillon (als u dat te omslachtig vindt, hebben we ook huisgemaakte kalfsbouillon in de winkel)
- Jersey voor een steviger pot (idem)
- Kippenbouillon voor een lichter effect (ook die hebben we)
- Bier of een restje rode wijn voor een diepere smaak
Hachee afmaken
Geef uw hachee een andere twist, gewoon waar u op dat moment zit in heeft. Doe er een flinke lik mosterd in of een scheutje sojasaus. Wilt u een verwarmende hachee, denk dan aan versgeraspte gember of kurkuma. Een klassieker is om een plak peperkoek mee laten stoven. Dat geeft niet alleen een kruidige smaak, maar bindt ook de saus (gebruik dan wat minder bloem). Houdt u van kleur? Rasp een winterwortel door de hachee en voeg op het laatst nog wat gehakte peterselie toe.Wat eet je bij hachee?
Zelf vind ik hachee het lekkerst als het buiten koud is. Ik eet er graag echt zuurdesembrood bij, stevig van structuur. Maar ieder heeft zo haar voorkeur. Mijn moeder at hachee met aardappelpuree, mijn schoonmoeder met kruimige aardappelen, mijn zus met rijst en mijn kinderen het liefst met friet. Eet de hachee vooral hoe u het zelfs het lekkerst vindt. Belangrijkste is dat u geniet.Kant en klaar in de winkel
Ps: nu ik met het recept voor grootmoeders hachee bezig ben, vraag ik me af waarom het al zo lang geleden is dat we het in de winkel hadden. Ik beloof u dat ik het ga maken zodra ik weer even tijd heb. Via Facebook laat ik wel weten wanneer het in de winkel ligt.Zelf hachee maken – basisrecept voor grootmoeders hachee
Ingrediënten (4 personen)- 600 gram runderstoofvlees (magere stooflappen, riblappen of verstopt vlees)
- 600 gram uien
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 6 å 8 g (Keltisch) zeezout
- peper naar smaak
- 2 eetlepels bloem
- 50 gram roomboter
- voldoende vocht zodat je ingrediënten net onder staan