Hachee maken – recept voor grootmoeders hachee

Hachee maken – recept voor grootmoeders hachee
Hachee maken is heel makkelijk. Er zijn maar een paar ingrediënten nodig voor deze ouderwetse stoofpot. De basis is runderstoofvlees en ui. Ik geef u hieronder het recept.

Winterse comfortfood

Grootmoeders hachee, weet u nog hoe lekker dat was? Klanten hebben het er wel eens over in de winkel. En nu kwam er via de website een vraag over zelf hachee maken. Tijd om het recept op de website te zetten. Extra lekker omdat het winter is.

Zelf hachee maken – in winkelproporties?

Snuffelend in recepten voor de winkel kom ik gelukkig ons recept voor grootmoeders hachee tegen. Wel in winkelproporties: 15 kilo vlees, 15 kilo uien, een kilo boter, handenvol kruiden en specerijen… En dat alles moet dan in een ketel van 100 liter. Ahum. Laat ik dát nog maar even omrekenen. Want dat lijkt me zelfs voor de grote gezinnen van weleer iets te veel.

Natuurlijk lekker

Ik kan het niet laten ook nog even op hachee te googelen. Verbaasd lees ik dat veel mensen in grootmoeders hachee ook bouillonblokjes, aromat of maggi doen. Allemaal smaakversterkers. Hadden onze grootmoeders die toen allemaal al? In de winkel werken we uit principe nooit met kunstmatige smaakversterkers. Van mij krijg u voor grootmoeders hachee dan ook alleen een recept met échte ingrediënten.    

Basisrecept grootmoeders hachee

Zoals gezegd geef ik u het basisrecept om zelf hachee te maken. Start altijd met half uien en half vlees. Maar omdat ik heus wel weet dat iedere oma haar eigen recept had voor hachee, moedig ik u aan om zelf te variëren en experimenteren. Net zolang tot uw hachee helemaal naar eigen smaak is. Hieronder geef ik wat varieer-ideeën.

Variaties op het hachee basisrecept

Het basisrecept is met water. Maar u kunt ook ander vocht gebruiken:
  • Zelf getrokken runderbouillon (als u dat te omslachtig vindt, hebben we ook huisgemaakte kalfsbouillon in de winkel)
  • Jersey voor een steviger pot (idem)
  • Kippenbouillon voor een lichter effect (ook die hebben we)
  • Bier of een restje rode wijn voor een diepere smaak

Hachee afmaken

Geef uw hachee een andere twist, gewoon waar u op dat moment zit in heeft. Doe er een flinke lik mosterd in of een scheutje sojasaus. Wilt u een verwarmende hachee, denk dan aan versgeraspte gember of kurkuma. Een klassieker is om een plak peperkoek mee laten stoven. Dat geeft niet alleen een kruidige smaak, maar bindt ook de saus (gebruik dan wat minder bloem). Houdt u van kleur? Rasp een winterwortel door de hachee en voeg op het laatst nog wat gehakte peterselie toe.

Wat eet je bij hachee?

Zelf vind ik hachee het lekkerst als het buiten koud is. Ik eet er graag echt zuurdesembrood bij, stevig van structuur. Maar ieder heeft zo haar voorkeur. Mijn moeder at hachee met aardappelpuree, mijn schoonmoeder met kruimige aardappelen, mijn zus met rijst en mijn kinderen het liefst met friet. Eet de hachee vooral hoe u het zelfs het lekkerst vindt. Belangrijkste is dat u geniet.

Kant en klaar in de winkel

Ps: nu ik met het recept voor grootmoeders hachee bezig ben, vraag ik me af waarom het al zo lang geleden is dat we het in de winkel hadden. Ik beloof u dat ik het ga maken zodra ik weer even tijd heb. Via Facebook laat ik wel weten wanneer het in de winkel ligt.

 

Zelf hachee maken – basisrecept voor grootmoeders hachee

Ingrediënten (4 personen)
  • 600 gram runderstoofvlees (magere stooflappen, riblappen of verstopt vlees)
  • 600 gram uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 6 å 8 g (Keltisch) zeezout
  • peper naar smaak
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram roomboter
  • voldoende vocht zodat je ingrediënten net onder staan
  Bereiden Snijd het vlees in blokken. Snipper de uien grof.   Verhit de boter in een braadpan en zet het vlees in kleine porties aan (= aan alle kanten dichtschroeien). U ontdekt hier hoe u dat doet. Neem het vlees uit de pan en voeg peper en zout toe. Fruit de ui.   Doe het vlees bij de uien terug in de pan. Stuif de bloem erover, roer goed zodat het niet klontert. Laat de bloem gaar worden. Voeg het vocht toe plus de laurier en de kruidnagel (tip: prik de kruidnagels in het blad, dan kunt u ze later makkelijk uit de hachee hengelen).   Laat het gerecht een paar uur zachtjes stoven tot de saus de gewenste dikte heeft (zet na een tijdje eventueel de deksel schuin op de pan, dan kookt het vocht in). Pas op: laat het stoofvlees niet koken. Onze oma’s gebruikten daarvoor een los sudderplaatje. Tip 1: Zet voor een constante temperatuur de (ovenvaste en afgesloten) braadpan in een oven van 80 tot 90 ºC. Het kan bij nog lagere temperatuur, circa 70 ºC. Laat de hachee dan de hele dag in de oven. Extra voordeel: u kunt gewoon de deur uit. Tip 2: Hachee is zoals veel stoofgerechten de volgende dag nóg lekkerder. Dan hebben de smaken zich beter ontwikkeld. Maak het dus gerust een dag tevoren. Tip 3: Bereid in één keer een grote hoeveelheid en vries een deel in. Heeft u spontaan zin in hachee, dan hoeft u het enkel te ontdooien en verwarmen. Eet smakelijk!   Ik zet hieronder nog even alle foto’s achter elkaar, dan ziet u het hele proces: