Worststopmachine – instructies

Worststopmachine – instructies

Wilt u thuis worst maken? Leen onze worststopmachine. Gratis als u de ingrediënten bij ons afneemt. De machine werkt met minimaal 2 kilo biologisch vlees. Maal dat zelf of geef uw bestelling door. Dan malen onze slagers het vlees voor u, precies zo fijn of grof als u het wilt. In de winkel hebben we ook lams- en varkenssnaar op voorraad: darm die als worstvel dient. Die hebben we in verschillende diameters.

Bij de machine zit een map met instructies, tips en recepten. Of kijk op onze pagina over zelf thuis worst maken. We vinden het leuk als u uw eigen recept aan de map toevoegt. Natuurlijk liefst met een mooie foto van het resultaat.

Voorbereiden van snaar en worststopmachine

Stap 1: week de snaar (minimaal 1 uur van tevoren)

Spoel de snaar af. Bij lamssnaar (lamsdarm) is het voldoende om die af te spoelen in een bakje. Houd varkenssnaar (varkensdarm) met de opening onder de kraan en laat er water door lopen. Doe de snaar in warm water, dan kunt u hem makkelijker verwerken.

Lamssnaar voor de worststopmachine

Stap 2: zet de worststopmachine in elkaar voor gebruik

Doe de vulling in de vulcilinder. Druk het vlees goed aan; zorg dat er geen lucht tussen zit. Schuif de vulcilinder in het frame (zorg dat de witte cilinderkop helemaal naar boven is gedraaid). Dat wijst zich vanzelf. Doe de goede maat stophoorn op de vulbus en bevestig die met de zwarte afsluitring.

worststopmachine

Stap 3: schuif de snaar over de stophoorn

Schuif voorzichtig een beginnetje van de snaar over de stophoorn. Smeer de tuit eventueel eerst in met een beetje olie, dan gaat het makkelijker. Blijf de snaar verder doorschuiven de stophoorn.

Stophoorn van de worststopmachine

Stap 4: snijd of knip de snaar door

Schuif de snaar door tot achterop de stophoorn. Ga hiermee door totdat u voldoende lengte heeft voor de hoeveelheid worst. Knip of snijd de snaar dan af.

Het stoppen van worst

Stap 1: draai de cilinderkop naar beneden

Draai rustig aan de hendel; de witte cilinderkop draait naar beneden in de vulbus. Draai tot er een beetje vulling uit de stophoorn komt.

Stap 2: de snaar afstoppen

Trek de snaar over het uiteinde van de hoorn en knijp hem dicht. Draai rustig aan de hendel, de snaar vult zich nu. Geef lichte tegendruk tot de worst de juiste lengte heeft.

Worst maken met de worststopmachine

Stap 3: geef een kneepje in de snaar

Knijp (als de worst de juiste lengte heeft) het uiteinde van de worst af. Trek de snaar een klein stukje door.

Stap 4: Herhaal stap 1 tot en met 3

Ga hier net zolang mee door tot de vulling op is. Tip: er blijft altijd een beetje worstvulling over in de stopbus. Maak hiervan een kleine hamburger en bak die. Dan geniet u alvast een beetje voor van uw heerlijke zelfgemaakte worst.

Stap 5: slinger de worstjes

Als u alle worstjes gestopt heeft, slinger ze dan even om ze strak te krijgen. Bind de worstjes af of knijp ze dicht.

Worststopmachine worst uit de machine

Schoonmaken van de worststopmachine

We vragen u de worststopmachine met zorg schoon te maken. Achtergebleven vlees tast de onderdelen aan, met name de plastic delen. We willen graag dat anderen ook weer plezier van de worstvulbus hebben.  En reinigen is een simpel klusje.

Stap 1: haal de onderdelen los

De worststopmachine bestaat uit zes onderdelen die u uit los kunt halen:

  1. frame
  2. hendel
  3. stophoorn
  4. vulcilinder
  5. zwarte afsluitring
  6. witte cilinderkop met rode rubberen ring

Stap 2: verwijder de rode rubberen ring

Rond de cilinderkopzit een rode rubber ring. Verwijder die heel voorzichtig; de ring is erg kwetsbaar. U kunt hem het best verwijderen met de achterkant van een theelepel. De rand mag niet scherp zijn, anders scheurt de ring. Duw de achterkant van de theelepel zachtjes onder de ring en haal hem er voorzichtig onderdoor.

worstvulbus-rode-ring-verwijderen

Stap 3: was de onderdelen met de hand

Was alle onderdelen met de hand af in een warm sopje (niet in de vaatwasser!). Haal de bijgeleverde pijpenrager door de stophoorn.

Stap 4: check of alles schoon is

Controleer zorgvuldig of er nergens vleesresten zijn achtergebleven, bijvoorbeeld in de randen van de cilinderkop. Verwijder eventuele resten en was opnieuw af.

Stap 5: droog af

Droog de onderdelen af met een schone theedoek.