Suiker in vlees? Bij de Biologische Slagerij doen we dat zo min mogelijk. We weten dat suiker gevoelig ligt, daarom gaan we er heel bewust mee om. Ook vanuit biologisch oogpunt. Waar doen we wel en en niet suiker in? En welke soorten suiker gebruiken we in vlees? Lees verder voor het antwoord.
Puur biologisch vlees
Het vlees van de Biologische Slagerij is altijd biologisch en zo puur mogelijk. Natuurlijk voegen we aan sommige producten ingrediënten toe: kruiden, specerijen, olie… Ook die zijn zo veel mogelijk biologisch. Voor biologische certificering moet 95% van de ingrediënten biologisch zijn, wij zitten daar nog boven met 97%.
Helaas zal het ons nooit lukken om tot de 100% te komen. Sommige producten zijn er nu eenmaal niet in biologisch. Zoals zout – biologisch zout bestaat niet. Al hebben we met ons zeezout uit Guérlande wel een alternatief gevonden waar we blij mee zijn. Lees in ons blog over zout hoe dat zit.
Op deze pagina vertel ik u graag iets over de suikers die we in de winkel gebruiken.
Suiker in de vleesindustrie…
Maar voordat ik over de suiker in onze producten vertel, eerst iets over de toegevoegde suiker in vlees uit de vleesindustrie. Heeft u in de supermarkt wel eens een vleesverpakking gelezen? Dan is u misschien opgevallen hoeveel suiker aan het vlees is toegevoegd. Dat de industrie zoveel suiker in vlees stopt heeft meerdere redenen. De eerste is simpel: Nederlanders houden van suiker. Het zit overal in, van tapenade tot ketchup en van chips tot worst. Zulke producten gaan als zoete broodjes over de toonbank – meer winst voor de industrie.
…en water in de vleesindustrie
Een tweede reden – en wat niet veel mensen zich realiseren – is dat aan industrievlees veel water wordt toegevoegd, 30% water is geen uitzondering. Koopt u in de supermarkt 250 gram spek, dan kan daar dus zomaar 75 gram water in zitten. Dat water wordt gebonden met bindmiddelen, zodat het toch een vaste substantie wordt. Maar u begrijpt: water smaakt nergens naar. Dus wordt het gebrek aan smaak gecompenseerd met zout, suiker en (kunstmatige) aroma’s. Feitelijk betaalt u dus voor water – alweer meer winst voor de industrie.
Suiker voor natuurlijke fermentatie
In de Biologische Slagerij doen we het anders. U krijgt bij ons precies wat u verwacht. Lees hier bijvoorbeeld over ons spek. We voegen alleen ingrediënten toe als het recept of de bereiding erom vraagt. Zo doen we in een aantal vleeswaren druivensuiker. Die is nodig voor het natuurlijke fermentatieproces. Net als bij gist in brood hebben de bacteriën suiker nodig. Aan het eind van het proces, dus in het product in de vitrine, is vrijwel niets van de druivensuiker over. Maar ja, zoveel was het al niet om mee te beginnen: slechts 2 gram suiker op een kilo vlees, dat is 0,2%. Meer suiker doen we niet in gepekelde producten.
Andere soorten suiker in vlees
Doen we verder nog suiker in vlees? Met mate. In enkele gevallen gebruiken we karamelsuiker voor het afbranden, zoals bij katenspek. Dat geeft het spek het karakteristieke donkere laagje. Ook werken we bij sommige marinades met voorgemixte melanges; die kunnen rietsuiker bevatten. Voor een paar huisgemaakte salades gebruiken we appeldiksap. En uiteraard zit er honing in onze honingmarinade voor spareribs en kipkluifjes. Wilt u het graag weten? Vraag ernaar in de winkel, we kunnen u van al onze producten exact de samenstelling vertellen.
Ons alternatief: Arenga palmsuiker
In onze kant-en-klare gerechten doen we soms suiker voor de smaak. Bijvoorbeeld in onze huisgemaakte satésaus en tomatensoep. Daar gebruiken we geen ‘gewone’ geraffineerde suiker voor. Onder meer om gezondheidsredenen – er zijn nu eenmaal aanwijzingen dat geraffineerde suiker niet goed voor je is. De productie van zulke suiker is bovendien een enorme belasting voor het milieu. We hebben een bijzonder alternatief: biologische Arenga palmsuiker. Dat is rijk aan nuttige mineralen en anti-oxidanten. En het wordt duurzaam en kleinschalig gewonnen en geproduceerd. U ontdekt er hieronder meer over.
Geen ontbossing
Onze Arenga palmsuiker komt van kleinschalige suikerfabriekjes in Indonesië, opgezet met steun van stichting Masarang. Voor die suiker worden geen oerwouden gekapt. Integendeel: de palm groeit juist het beste in gemengd tropisch oerwoud. Dat wordt dus behouden of zelfs opnieuw aangeplant. Er worden geen kunstmest en pesticiden gebruikt; het grondwater wordt niet verontreinigd. En doordat de suikerpalm diep wortelt, gaat hij erosie van de grond tegen. Het behoud van het oerwoud biedt bovendien een evenwichtige habitat voor inheemse diersoorten als de orang oetan.
Duurzame productie
In de suikerfabriekjes zelf wordt slimme, duurzame technologie toegepast. Zo wordt deels gebruikgemaakt van geothermische energie, waardoor minder brandhout nodig is. Naast palmsuiker wordt van de grondstof ook bio-ethanol geproduceerd – om veilig op te koken, en voor verlichting en vervoer. Ook wordt CO2 die vrijkomt bij de productie naar algenvijvers geleid, wat weer veevoeder oplevert. Overal is over nagedacht.
Eerlijk inkomen
Al met al krijgen lokale boeren door de productie van duurzame palmsuiker een veel beter inkomen. Hierdoor kunnen ze het zich permitteren hun kinderen naar school te sturen. Een deel van de inkomsten gaat naar projecten in de lokale gemeenschap, zoals het beschermen van bedreigde dieren en het helpen van kansarme kinderen. Mooi toch? We vinden het bijna jammer dat we niet meer suiker in vlees gebruiken.
Kijk het filmpje over de duurzame suikerfabriekjes.