Papa’s bravas

Papa’s bravas

Nog maar net terug uit Spanje en mijn meiden waren me alweer aan het plagen. Marion had me gevraagd om van vakantie een recept mee te nemen en daar was ik mee aan het experimenteren. Trots zette ik de meiden patatas bravas voor. Ze proestten het uit: “Hahaha, dat zijn geen patatas bravas, dat zijn papa’s bravas!” De rest van de avond heb ik het moeten aanhoren.

Ergens klopte het natuurlijk wel. Het is mijn versie van de patatas bravas, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Ik bereidde ze namelijk op de barbecue en zo doen ze dat niet in Spanje. Gelukkig moesten de meiden er niet alleen om lachen, ze vonden ze ook erg lekker.

Lekkere tapas

Iedereen die weleens tapas heeft gegeten in Spanje kent patatas bravas. Pittige gefrituurde aardappelblokjes, knapperig van buiten, zacht van binnen. Vaak geserveerd met allioli of tomatensaus. Elke bar in Spanje heeft z’n eigen recept, en zelfs in sterrenrestaurants staan ze op het menu.

Patatas bravas in de barbecue

Ik barbecuede de aardappelblokjes in de keramische barbecue, met het deksel erop. In een wokpan met gaatjes, zodat de warmte overal goed bij kan en de blokjes mooi knapperig worden. Hieronder staat het recept. Gebruik vastkokende aardappelen, die bevatten meer vocht. In Spanje worden ze meestal niet in ‘nette’ blokjes gesneden, maar zijn ze onregelmatig van vorm. Het kruidenmengsel is genoeg voor meerdere keren.

 

Pappa’s bravas recept

 

Ingrediënten
vastkokende aardappelen

Voor kruidenmengsel:
20 g uipoeder
30 g knoflookpoeder
30 g milde chilipoeder
20 g gerookte paprikapoeder
20 g komijnpoeder
20 g cayennepeper
2 dl olijfolie

Bereiden

  • Boen de aardappelen schoon en verwijder lelijke plekjes.
  • Kook de aardappelen 6 minuten in de schil. Laat ze in koud water afkoelen.
  • Snijd de aardappelen met schil en al in blokjes van circa 2,5 centimeter.
  • Doe de blokjes met wat het kruidenmengsel (naar smaak) in een plastic zakje. Schud even, zodat de blokjes geheel bedekt zijn.
  • Doe in een wokpan met gaatjes en bak 10 minuten in een barbecue van 200 à 220 ºC.
  • Lekker als tapa met allioli of als bijgerecht.

 

 

 

 

Foto: Alpha