Recept uit NRC: Oerkarbonades in grapefruitmarinade

Uit: NRC
Tekst en recept: Kim Maclean, culinair schrijfster

‘Oerkarbonades’ stond er op het bordje in de vitrine bij de Biologische Slagerij. Ik had nog nooit van oerkarbonades gehoord. Toen ik dichterbij kwam zag ik de mooiste karbonade die ik jaren gezien heb. Deze kanjers van karbonades wogen ruim driehonderd gram per stuk. Ze waren ongeveer 3 centimeter dik en hadden een schitterende rand vet die beduidend dikker dan normaal was en bijna glom van de versheid. Het vlees zelf was prachtig lichtroze van kleur en het bot was aan het uiteinde ongeveer vijf centimeter schoongeschraapt. Ik was al van plan de heerlijke speklapjes die in de aanbieding waren te kopen, maar ik kon niet naar huis gaan zonder minstens een van die ‘oerkarbonades’. Dat werden er twee en nadat ik met beide soorten vlees was thuisgekomen, besloot ik ze in de grapefruitmarinade te doen.

Ingrediënten
Voldoende voor circa 1 kilo vlees:
2 dl vers geperst grapefruitsap, bij voorkeur van een roze grapefruit
4 el olijfolie
2 el verse tijmblaadjes
2 el verse oreganoblaadjes
2 grote tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 el honing
zout en versgemalen peper
4 ‘oerkarbonades’ of 1 kilo speklapjes

Bereiden
Doe het grapefruitsap in een ruime kom en klop er de rest van de ingredienten door. Leg de stukken vlees naast elkaar in een zuurbestendige schaal en giet er de marinade over. Leg er het deksel op en laat het vlees minstens 30 minuten of tot een hele nacht in de koelkast marineren. Keer het vlees af en toe om als u het over een langere tijd laat marineren.

Neem het vlees uit de marinade en bewaar de marinade. Rooster het vlees op een voorverwarmde barbecue of grilleer het onder een hete grill. Natuurlijk kunt u het ook in een licht met olie ingevette voorverwarmde grillpan bakken. De voor het roosteren of bakken benodigde tijd is afhankelijk van welk stuk vlees u kiest en hoe heet de barbecue, grill of grillpan is, maar reken op ongeveer 12 tot 15 minuten voor speklapjes en extra dikke karbonades. Keer het vlees af en toe om en bedruip het tijdens de bereiding af en toe met een beetje marinade. Dien op en geef er bijvoorbeeld een gestoomde groene groente bij.