Kip uit het ei

Kip uit het ei

Met een dochter op de Slagersvakschool heb je soms zomaar een stapel uitgebeende kippenpoten liggen. Dat gebeurde mij laatst. Het kwam zo: mijn dochter Leanne wilde leren om perfect kippenpoten uit te benen. En ik wilde haar daar als trotse vader graag bij helpen.

gevulde-kip-recept-06Aan het eind van de ochtend kon Leanne uitbenen als de beste. En ik moest bedenken wat ik met al dat mooie kippenvlees ging doen. Omdat het voor mij altijd barbecueweer is, maakte ik er iets moois van om buiten te bereiden: gevulde kippenpoot met groene asperges.

Onderaan geef ik het recept, maar eerst wil ik graag een leuk nieuwtje met u delen: vanaf deze week hebben we een fantastische nieuwe keramische barbecue: de Monolith.

Verrassingsei

De Monolith is een glimmende, aardrode bol met veel mogelijkheden. Misschien denkt u: “Maar ze hebben toch een Big Green Egg?” En dat klopt, die hebben we. Hij heeft z’n nut bewezen, dus we doen hem nog niet weg. Maar we zijn nóg enthousiaster over de Monolith. Want die kan precies hetzelfde, maar dan zonder de poeha.

De Monolith heeft zelfs nog een paar extra mogelijkheden. Het houtskoolmandje heeft twee gedeeltes, waardoor ik op twee verschillende manieren kan garen. Bijvoorbeeld tegelijk saté grillen en brood bakken. En ik vind het luikje voor rookhoutsnippers makkelijk. Ik hoef niet de halve bbq te ontmantelen om extra rookhout toe te voegen.

gevulde-kip-recept-monolith

Keramisch barbecuen zonder poeha

Vorig jaar haalde ik Marion over om een Big Green Egg aan te schaffen. Dat duurde even, want eigenlijk wilde ze er niet aan. Ze geloofde wel in de voordelen, maar ze voelde weerzin tegen de hype die om dat merk heen was gecreëerd. Voor zo’n ding betaal je behoorlijk mee aan de marketing.

Zelfde kwaliteit, andere prijs

En toen ontdekten we pas geleden de Monolith. Die heeft dezelfde kwaliteit, maar er is een heel groot verschil: je betaalt alleen voor het apparaat, niet voor de heisa eromheen. Dat past een stuk beter bij onze principes. En de honderden euro’s prijsverschil stoppen we liever in mooie ingrediënten.

De Monolith: ambachtelijke barbecue

Het is dus een apparaat waar we allemaal blij mee zijn. Het leukste is: de Monolith is alleen verkrijgbaar bij ambachtelijke bedrijven. Ook wij mogen hem dus aan onze klanten verkopen. Heeft u interesse? We hebben een Monolith buiten staan. Kom kijken als u wilt!

Voor nu krijgt u nog een mooi recept van deze Egghead. Of mag ik mezelf niet meer zo noemen? Misschien heeft u andere suggesties? Laat het me weten en reageer onderaan de pagina. Geniet intussen van het recept. We zien u graag in de winkel.

Gevulde kippenpoot met groene asperges – recept

Het recept is voor één kippenpoot, dan kunt u makkelijk zelf bepalen hoeveel u er maakt. Mijn ervaring: kleine eters delen een kippenpoot, grote eters lusten makkelijk een hele.

 

Afbeelding 1

Ingrediënten
kippenpoten
per kippenpoot:
6 kleine asperges (of 3 grote)
1 lente-ui
2 plakjes katenspek
bbq-rub naar smaak

 

Gevulde kip op de barbecueBereiden
Been de kippenpoot uit (of vraag in de winkel of wij dat doen) Doe dat zo: snijd aan de onderkant van de poot rondom het vel in. Haal met uw vingers vanaf de bovenkant het vel los. Duw het vel langzaam los en trek het er voorzichtig af. Voor dit gerecht moet het vel heel blijven.

Snijd het vlees in de lengte in (volg daarbij het bot). Snijd vervolgens het vlees los van het bot. Als slager doe ik dat uiteraard heel precies, maar het geeft niet als het wat slordiger gaat. Het vlees wordt toch fijngesneden. Pas wel op dat er geen botsplinters en kraakbeen in het vlees komen.

Tip: beent u heel veel kippenpoten tegelijk uit, dan kunt u van de botten een lekkere kipbouillon trekken.

Hak het kippenvlees fijn, net als de lente-uien. Meng het vlees met de lente-ui en kruid het mengsel met de bbq-rub.

Was de asperges en verwijder het houtige gedeelte. Wist u dat dat heel makkelijk gaat door ze te breken? De asperges zullen precies afknappen langs het houtige gedeelte. Snijd lange asperges tot circa 7 centimeter onder de kop af en bewaar de rest van de stengels.

Leg het vel op een plank. Steek drie tot zes groene asperges door de opening, met de kopjes naar buiten. Vul het vel met het vleesmengsel. Heeft u nog aspergestukken over? Spreid het vlees uit in het dijgedeelte en leg de overgebleven aspergestukken er midden op. Vouw het vleesmengsel er vervolgens omheen.

Klap het vel dicht en zet het rondom vast met cocktailprikkers. Omwikkel het pakketje met de plakjes katenspek.

Bak de kippenpoten ongeveer 20 minuten in een keramische barbecue. Stook de barbecue op tot circa 120 ºC en leg de steen ertussen voor indirect bakken. Snijd de gare kippenpoten in
dikke plakken of serveer ze in hun geheel.

Wij aten er asperges en krielaardappeltjes uit de barbecue bij. De krieltjes hebben iets langer nodig (20-25 minuten), dus deed ik ze er iets eerder in. En de asperges gaarden alleen de laatste 5 minuten mee.

Eet smakelijk!