Kerststress in de winkel

Kerststress in de winkel

Het is een terugkerend thema: kerststress. Bij de Biologische Slagerij doen we ons best om er elk jaar beter mee te leren omgaan. Want kerst geeft druk. Om bijzondere gerechten te bedenken. Om op tijd alles ingekocht te hebben. Om iedereen tevreden te stellen. We vragen ons steeds af: “Hoe kunnen we die kerststress verminderen?” Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over ónze kerststress, we hebben het over de úwe. Tja, verrassend hè?

Hard werken zonder stress
Bij onszelf ervaren we geen verschrikkelijke kerststress. In de voorbereiding van onze vijfentwintigste kerst voelen we weliswaar de druk om weer bijzonder kerstvlees in huis te krijgen, maar na al die jaren doen we dat met een zekere routine. En veel loslaten: als biologische slager moet je nu eenmaal accepteren dat sommige producten het ene jaar wel en het volgende jaar niet te krijgen zijn. Of dat ze zo schaars zijn dat ze voor normale mensen onbetaalbaar worden. Zodra we dit alles op de rit hebben, is het vooral een kwestie van werken. Doorgaan tot de klus is geklaard. Dat is met ons team zeer plezierig en het vooruitzicht dat we straks een nacht moeten doorwerken verbindt enorm.

Hooi op uw vork
Stress bij onszelf is dus niet zo’n aandachtspunt. Wél de stress aan de andere kant van de toonbank – uw kant. Iets waar we nauwelijks bij kunnen helpen, hoe graag we dat ook willen. Ik kan intens medelijden voelen als ik iemand voor de toonbank heb die besloten heeft een geweldig diner neer te zetten zonder daar ervaring mee te hebben. Die eigenlijk niet goed weet waar hij of zij aan begint. Het kookboek is de leidraad, maar… veel kookboeken stellen de zaken simpeler voor dan de realiteit. Daar komt bij: kookboeken zijn star en vaak niet aangepast aan biologisch. De plaatjes op internet krikken de verwachting nog meer op. Als Biologische Slagerij proberen we dan mee te denken. We geven tips die binnen de reikwijdte liggen van de betreffende mevrouw of meneer.

Wat bedoelt u?
Soms denken mensen ook dat ik gedachten kan lezen. Ik wou dat het zo was, maar ik heb slechts mijn lange ervaring. Op basis daarvan stel ik soms een stroom aan vragen. Ik hoor mensen dan denken: “Moet dat allemaal?” En ja, het moet. Ik wil bij een bestelling precies begrijpen wat mijn klant bedoelt, dat voorkomt misverstanden en teleurstellingen. Van een tegenvallend feestgerecht doordat de verkeerde vleessoort is gekozen, wordt niemand blij – ik ook niet. Vergeef ons dus dat we soms doorvragen. Het is voor een goed doel.

Stressed spelled backwards is desserts
De beste manier om uw kerststress te verminderen? Leg de lat minder hoog, dat is goed voor de gezelligheid. Er zijn genoeg bijzondere gerechten waarvoor u niet de hele dag in de keuken hoeft te staan. Kies ook geen ingewikkelde recepten die u nog nooit eerder heeft geprobeerd. Ik geef u met plezier wat tips voor een ontspannen kerst. Kies bijvoorbeeld mooi groot vlees dat enkel in de oven hoeft te garen. Of laat anderen ook een gang bereiden. Lees hier mijn tips. Ik gun u van harte dat u zelf ook van uw feestmaal geniet – vanaf de voorbereiding tot aan het nagerecht. En hoe ik zelf een ontspannen kerst beleef? Mijn kinderen zijn de koks! Ze krijgen de vrije hand – ik zorg enkel dat alles in huis is. Het enige wat ik verder doe is vol bewondering toekijken hoe ze met elkaar een fantastisch kerstdiner in elkaar draaien. En ik geniet met veel smaak van het resultaat.