Gerookte côte de boeuf: spektakel op de feesttafel

Gerookte côte de boeuf: spektakel op de feesttafel

Gerookte côte de boeuf: een spectaculair gerecht waar u bijna niets aan hoeft te doen. De oven doet het werk – kan het beter? Het is het soort gerecht waar gasten nog lang over zullen napraten. En het mooie is: u heeft uw handen vrij.

Imponeer uw gasten
Stelt u zich voor: uw gasten zitten verwachtingsvol aan tafel, lekkergemaakt door de heerlijke aroma’s die al tijdenlang uit de keuken komen. Dan komt u de kamer binnen. Met een fantastisch groot stuk vlees, glanzend bruin geroosterd. Gerookte côte de boeuf – spectaculair om te zien, ook al door het bot dat er nog aan zit. Uw gasten zijn gegarandeerd onder de indruk. En u? U geniet. Van de enthousiaste reacties. Van het heerlijke malse vlees. Van de subtiele rooksmaak. Maar ook van het feit dat u er nauwelijks werk aan heeft gehad. Want onze gerookte côte de boeuf schuift u zo in de oven, u hoeft er verder niets aan te doen. Het vlees is klaar wanneer de kernthermometer de juiste temperatuur aangeeft.

Côte de boeuf van de Blonde d’Acquitane
Côte de boeuf is het ribstuk van het rund, bij ons afkomstig van de Blonde d’Acquitane. Volgens kenners is de côte de boeuf het smakelijkste deel van het rund. Voor dit gerecht snijden we de côte niet los van het bot. Dat oogt spectaculair én houdt het vlees extra mals. Volgens koks als Jamie Oliver geeft bot bovendien extra smaak aan het vlees. Zelf weten we niet precies hoe dat komt. Slagers Margreet en John vermoeden dat het komt doordat er rond het bot wat meer vet zit – en vet is een drager van smaak. Daarnaast komt er volgens slager Kees bij langzaam garen merg uit de botten vrij, wat ook weer smaak geeft. Heeft u een ander idee? Laat het ons weten onderaan de pagina!

Voorbereid en wel
We roken de côte de boeuf in onze slagerij. Geef van tevoren aan voor hoe veel personen u hem wilt hebben. Dat kan al vanaf twee personen. Al naargelang het formaat laten we één of meer ribben aan het vlees zitten. Of – als u dat liever heeft – we snijden het vlees juist van het bot af. Doordat we het vlees roken, is kruiden overbodig. Peper en zout volstaan. Bij groter vlees kunnen we de côte de boeuf eventueel voor u pekelen, dan blijft hij nóg malser.

Ook mogelijk: kalfsvlees
Op de valreep maken we het u toch nog een beetje moeilijk. Want… we geven u nog een extra mogelijkheid: côte de boeuf van kalfsvlees. Ook die is fabelachtig lekker. Het vlees is fijn van smaak en structuur en blijft mooi roze van binnen. Hopelijk bezorgen we u hiermee geen keuzestress…

4-biologische-gerookte-cote-de-boeuf-zonder-bot

We kunnen de côte de boeuf ook van het bot snijden. Op de foto zo’n 500 gram vlees. Deze kan ook goed worden gebakken in de koekenpan.

 

Tips voor het bereiden

  • Haal het vlees minimaal anderhalf uur voor bereiden uit de koelkast, dan kan het op temperatuur komen.
  • U krijgt in de winkel advies over de bereiding van uw côte de boeuf. Tijd en temperatuur zijn afhankelijk van onder meer gewicht en gewenste gaarheid.
  • We raden u aan om voor het braden een kernthermometer te gebruiken. Heeft u geen kernthermometer? Koop er één! Liefst van het type dat piept als de ingestelde temperatuur is bereikt. Daar heeft u nog jaren plezier van. U zit een stuk rustiger als u niet steeds de gaarheid van het vlees hoeft te controleren.
  • Bij een kerntemperatuur van 40 tot 48 ºC is het vlees mooi rosé. Wilt u het rood, stel de temperatuur dan in op 38 ºC.
  • Laat het vlees nadat uit de oven heeft gehaald een minuut of tien rusten. Houdt het warm door er aluminiumfolie omheen te wikkelen.
  • Snijd het dan in mooie dunne plakken. Maar natuurlijk pas nadat u het vlees trots aan uw gasten hebt gepresenteerd!