Lekker makkelijk: een feestelijk hapjesbuffet

Lekker makkelijk: een feestelijk hapjesbuffet

Krijgt u met kerst veel gasten? Overweeg dan een feestelijk hapjesbuffet. Dat vraagt minder inspanning dan een diner – u zet de meeste gerechten immers al van tevoren op tafel. Zo heeft u zelf veel meer plezier van de avond. Het zorgt bovendien voor een ongedwongen sfeer, zelfs als uw gasten elkaar niet goed kennen.

Maak een deel van de hapjes zelf en vul die aan met kant-en-klare hapjes. Hieronder wat ideeën van de Biologische Slagerij:

  • Proeverij van exclusieve rauwe ham. We hebben er verschillende, zoals de befaamde prosciutto di Parma. Deze Italiaanse ham heeft veertien tot zestien maanden gerijpt en smelt op de tong. Prosciutto crudo San Valentino rijpt wat langer: minimaal twee jaar. De structuur is wat steviger. De ham komt van net buiten de Parmastreek – we denken wel eens dat de makers daarom nóg meer hun best doen. Dit jaar hebben we ook weer prosciutto di San Daniele, uit de streek rond Venetië. Met haar drieënhalf jaar rijping en haar pure smaak is ze de koningin onder de hammen. Uit eigen keuken hebben we onder meer Bentheimer lendeham en rauwe ham van het lam.
prosciutto-di-san-daniele

Prosciutto di San Daniele is de koningin onder de hammen.

 

  • Andere vleeswaren, zoals onze droge worsten en huisgemaakte patés. Die laatste zijn er in onder meer cranberry en wild. Slager John maakte een verrukkelijke paté van Bonte Bentheimer met Danish Blue. En voor de fijnproever paté met laitue de mer sauvage, wild zeewier uit Frankrijk.
paté-met-zeewier

Paté met laitue de mer sauvage, wild zeewier uit Frankrijk.

 

  • Huisgemaakte mini-quiches, ragout en pasteitjes. U hoeft die enkel nog op te warmen.
  • Gemarineerde beenhammetjes in drie heerlijke smaken: wilde knoflook, honing en grill. Makkelijk te bereiden in de oven. Of nog specialer: de beenham van Bonte Bentheimer (alleen op bestelling).

Serveer naast de hapjes nog één of twee lekkere salades en mooi brood. Dien zo veel mogelijk gerechten op voordat uw gasten arriveren, dan heeft u alle tijd om ze te begroeten. Gebruik warmhoudplaatjes voor de warme gerechten. Tip: verdeel het werk en vraag iedereen een aantal hapjes mee te nemen.