Boeuf Bourguignon recept

Boeuf Bourguignon recept

Boeuf Bourguignon recept van culinair schrijfster Kim Maclean. In NRC schreef ze een mooi artikel over ons verstopt vlees, rundvlees dat langer dan normaal is gerijpt en daardoor zeer mals wordt. Onderstaand boeuf Bourguignon recept gaf ze erbij. Onze klanten zijn zeer enthousiast over het gerecht.

Uit: NRC
Tekst en recept: Kim Maclean, culinair schrijfster

Ingrediënten voor 6-8 personen
1,5 kilo ribstuk, in blokken van 5 centimeter
gekruide bloem
4 eetlepels olijfolie en circa 100 gram boter
3 eetlepels cognac
200 gram ontbijtspek, geblancheerd, in blokjes
1 flinke prei, in ringen
3 tenen knoflook, fijngehakt
150 gram wortel, geschild, in plakjes
3 middelgrote uien, grof gehakt
grote handvol peterselie, gehakt
3 laurierbladen
3 takjes verse tijm
1 fles rode Bourgogne
750 gram verse zilveruitjes of sjalotjes, gepeld
schepje suiker
300 gram stevige champignons, schoongeborsteld
1 eetlepel bloem
15 gram zachte boter

Bereiden
Bestuif het vlees met de gekruide bloem en schud af. Verhit 3 eetlepels olijfolie en 50 gram boter in een koekenpan op matig vuur. Bak er de blokken vlees in porties snel bruin in. Schep ze in een schaal. Doe alle vlees terug in de koekenpan en bestrooi met zout en peper. Verhit de cognac even op matig vuur. Giet de cognac over het vlees en flambeer. Schep het vlees in een ovenschaal of ovenbestendige braadpan.

Verhit op matig vuur 15 gram boter in de koekenpan en bak er de blokjes spek goudbruin in. Schep bij het vlees. Doe de knoflook, wortel, prei, ui en een paar eetlepels peterselie in de koekenpan en bak circa 10 minuten onder af en toe omscheppen tot de groenten net gaar zijn. Schep het groentemengsel bij het vlees. Voeg de laurierbladen en tijm toe en giet circa 5 deciliter wijn over het vlees. Dek af en zet 1,5 uur in een oven van 170 ºC.

Verhit op een matig vuur 15 gram boter in een koekenpan. Doe de uitjes of sjalotjes erin, strooi er wat suiker over en schep om. Bak snel goudbruin en giet er de rest van de wijn over. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Doe het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen.

Verhit de overgebleven 20 gram boter en olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak er de champignons snel rondom goudbruin in.

Meng de 15 gram zachte boter met de eetlepel bloem. Neem de ovenschaal na 1,5 uur uit de oven en schep de bloempasta door het vleesmengsel. Dek weer af en zet de schaal nog 2 tot 2,5 uur in de oven. Schep de sjalotjes en champignons erdoor en laat nog even doorverwarmen in de oven.

Schep de boeuf bourguignon op voorverwarmde borden, bestrooi met peterselie en geef er gekookte aardappels bij.