Van ijsbloemen tot zomerworst
Hoe komen onze producten aan hun naam? Tja, soms ontstaan ze gewoon. Een enkel keertje levert een naam lichte verwarring op. Want waarom hebben we het hele jaar door zomerworst, terwijl ijsbloemen er enkel in de winter zijn?
IJsbloemen van lamsgehakt
IJsbloemen? Vroeger – voordat de centrale verwarming gemeengoed werd – stonden die ’s winters bij veel mensen op de ramen. Die tijd is voorbij gelukkig, maar u vindt ijsbloemen nog wél elke winter in onze vitrine. Als vaste klant weet u waar ik het over heb: onze heerlijke burgers in bloemvorm. We maken ze van biologisch lamsgehakt. Omdat dat de neiging heeft wat vet te zijn, maken we het aan met wat mager rundertartaar. We brengen de bloemen op smaak met tomaat, olijfolie, paprikapoeder, koriander en andere kruiden, en specerijen als piment, en peper. De ijsbloemen zijn heerlijk bij stevige winterkost, daarom hebben we ze enkel in de winter.
En de rest van het jaar?
Nu zal ik u een klein geheim verklappen: diezelfde lamsburgers in bloemvorm hebben we ook de rest van het jaar. Want lentebloemen combineren nu eenmaal perfect met knapperig verse, jonge voorjaarsgroenten. Onze zomerbloemen zijn een groot succes op de barbecue. En wat dacht u van onze herfstbloemen? Die vormen een verrukkelijk onderdeel van een verwarmend herfstmaal. Ach. Ooit is er ingeslopen dat we qua naam met de seizoenen meegaan en zo doen we het nog steeds.
Zomers in de winter
Maar dan onze zomerworst. Een heerlijke sausijs van biologisch varkensvlees, gezouten, en lichtgekruid met specerijen als nootmuskaat en peper. Die zomerworst is fantastisch op de barbecue, daarom hebben we hem ooit zo genoemd. Maar: we hebben dezelfde worst ook in de winter. Onze klanten vragen erom, omdat ie zo lekker is bij bijvoorbeeld stamppot rauwe andijvie. En nu komt het gekke: ook in de winter heet hij zomerworst. Want zo doen we dat. Al meer dan vijfentwintig jaar.
Lekkere vleesjus
O, nu ik toch uit de school klap: wist u dat zomerworst voor heel lekkere jus zorgt? Smelt daarvoor op laag vuur een flinke klont boter. Tip van Mary: doe de worsten erbij wanneer de boter nét gesmolten is; wentel ze door de boter tot het velletje wit geworden is. Op die manier knappen de worsten niet uit hun velletje. Zet het vuur dan halfhoog en bak de worsten zo’n 4 minuten per kant. Haal ze uit de pan en houd ze eventueel warm in een stukje aluminiumfolie. Het braadvet kunt u zo als jus gebruiken of nog afmaken. Giet voor het afmaken een scheut vloeistof – zoals water, wijn, bier, bouillon of room – bij het braadvet. Roer het aanzetsel los en laat het vocht iets inkoken. Kruid naar wens, roer er vervolgens wat klontjes boter door en voilá, u heeft heerlijke jus. Ideaal voor bij een winterse stamppot. Alleen heb ik nog één vraag: is het nou zomerjus of winterjus?