Koken met een kernthermometer, daarover vertel ik in dit blog wat meer. Marion vroeg me een blog te schrijven over het bereiden van groot vlees, en dan met name de bereidingstijd. Als ervaren slager kan ik natuurlijk best hele goede schattingen geven voor de bereidingstijd van vlees. Maar de perfecte gaartijd van vlees is afhankelijk van teveel omstandigheden om er een écht goed antwoord op te kunnen geven. Daarom is de beste tip die ik kan geven: ga koken met een kernthermometer.
De ideale bereidingstijd van groot vlees
Zoals altijd rond feestdagen was het in de winkel druk en gezellig. Klanten stellen meer vragen dan anders, vooral over de bereidingswijze en bereidingstijd van vlees. Ik doe dan mijn best om iedereen zo goed mogelijk advies te geven. Maar zoals ik al zei: er is in het algemeen geen ideale bereidingstijd. De juiste tijd hangt van veel dingen af, bijvoorbeeld van hoe u het vlees bereidt, uw type oven en de begintemperatuur van het vlees. Het kan veel makkelijker, en met minder risico op mislukken. Want met een goede kernthermometer houdt u niet de tijd, maar de kerntemperatuur in de gaten.
Ga koken met een kernthermometer
Wilt u dat uw mooie biologische vlees nooit meer mislukt? Investeer dan in een kernthermometer! We kunnen u veel preciezer advies geven als u kookt met een kernthermometer. Het vlees krijgt precies de gaarheid die u wilt. Met een instelbare kernthermometer zit u trouwens ook veel rustiger aan tafel. U hoeft niet steeds naar de oven te lopen om te checken hoe het er voorstaat. Er gaat een alarm af wanneer het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Waarom vlees lekkerder wordt als je met een kernthermometer kookt
Of u een groot stuk vlees grilt op de barbecue, slowcookt in de oven of traditioneel braadt in de an, de temperatuur midden in het vlees (kerntemperatuur) bepaalt de mate van gaarheid. Daar gaat het vaak mis; we kunnen nou eenmaal niet binnenin het vlees kijken. En doorsnijden om te checken wil je ook niet, dan lopen alle kostelijke sappen eruit.
Als vlees maar net even te lang gaart, gaat de structuur hard achteruit. Niet rosé genoeg of taai en droog in plaats van mals en sappig. Te kort is ook niet goed: het is niet lekker of zelfs bedreigend voor de gezondheid. Door te koken met een kernthermometer, heeft u toch een middel om in het vlees te ‘kijken’. U hoeft alleen maar de temperatuur van het vlees in de gaten te houden. Elke vleessoort heeft een ideale kerntemperatuur.
Gecontroleerde garing
Ook qua bereidingstechniek kunnen we u als slagers veel beter adviseren wanneer u bij het koken gebruikmaakt van een kernthermometer. U kunt bijvoorbeeld tot een bepaalde kerntemperatuur op zeer lage temperatuur garen. Om daarna de oven- of barbecuetemperatuur te verhogen voor het afgaren van het vlees. Bij elk stukje vlees heeft dat weer een ander verloop. Ik leg het u graag uit in de winkel.
Overzicht kerntemperatuur van vlees
Om het u makkelijk te maken, heb ik wel alvast een overzicht gemaakt met de ideale kerntemperaturen van rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees, kip en kalkoen. De kerntemperatuur geeft aan hoe de gaarheid van een stuk vlees is (zoals rare, medium, well done) en hoe het er van binnen uitziet. Als u meer wilt weten over koken met een kernthermometer, helpen we u graag in de winkel. Of stel uw vraag hieronder in de reacties.
Wat is een goede kernthermometer?
Bij de meeste kookwinkels zijn goede kernthermometers te koop. En omdat klanten er in de winkel vaak naar vragen, verkopen we ze sinds kort zelf ook. U kunt er ook voor sparen met onze spaarkaarten. Het zijn instelbare digitale thermometers met een sonde voor in het vlees. Het draadje gaat via de ovendeur (of onder het deksel van pan of barbecue) naar buiten.
We hebben deze uitgezocht om de gebruiksvriendelijkheid. Er gaat namelijk een alarm als de gewenste temperatuur is bereikt. Na de piep hoeft u enkel het vlees nog 5 minuten te laten rusten in aluminiumfolie. Analoge thermometers beginnen vaak pas bij een temperatuur van 55 ºC. Voor mij als slager is dat geen optie, veel vlees is al perfect bij een kerntemperatuur van rond de 50 ºC.
Als laatste mijn lievelingsrecept
Wilt u ook gaan koken met de kernthermometer? Ik geef u een heel makkelijk recept voor groot vlees: staartstukje van de Jerseykoe (dat heet ook wel picanha). Dat blijft lekker mals door het randje vet. Het enige wat u hoeft te doen is het vlees inwrijven met grof zeezout en wat grove peper. Daarna op de barbecue, indirect bakken met tussen de kolen een vuurvast bakje met jus d’orange. De barbecue moet wel voorverwarmd zijn tot 150 ºC. Nu garen naar een kerntemperatuur van 40 ºC. Nog 5 minuten laten rusten in aluminumfolie. Eet smakelijk!
Met vriendelijke groeten,
John