7x anders barbecuen

7x anders barbecuen

Worstjes, hamburgers en spareribs zijn natuurlijk heerlijk op de barbecue, zeker als ze zijn gemaakt van eersteklas biologisch vlees. Maar soms wil je weleens wat anders. Als inspiratie zeven verrassende gerechten voor op de barbecue. Over tip 6 zijn we superenthousiast, vooral omdat we daar een mooi aanbod bij kunnen doen.

 

1. Zoete aardappel

barbecue-recept-zoete-aarda

Dit bijgerecht oogt spectaculair en is heel lekker. Kook wat ongeschilde zoete aardappels bijna gaar (15 à 20 minuten). Leg twee pollepels op een snijplank en leg er een zoete aardappel tussen. Geef hem inkepingen met een mes, op zo’n halve centimeter van elkaar. Dankzij de pollepels snijd u hem niet door.

Roer een uitgeperste teen knoflook en wat zeezout door enkele eetlepels olijfolie. Bestrijk de aardappel hiermee van binnen en buiten en strooi er eventueel wat geraspte kaas in (tip: Olde Remeker!). Leg de aardappels 10 tot 20 minuten op de barbecue.

 

2. Witte asperges met olie en kruiden

barbecue-recept-witte-asperge

Wist u dat witte asperges heel goed op de barbecue kunnen? Even bestrijken met wat olie en kruiden naar smaak, een paar minuten op de hete grill en voilá: een heerlijk bijgerecht. Ook groene asperges zijn lekker. Omwikkel die met een plakje spek en gril ze in hun geheel.

 

3. Kip uit het ei

gevulde-kip-recept-barbecue

Slager John deelde een paar weken terug zijn recept voor deze gevulde kippenpoten. Met de groene asperges zien ze er erg leuk uit én ze zijn lekker. Het ontbenen van de poten kunt u zelf doen of aan ons overlaten. Bekijk het recept van de gevulde kippenpoten.

 

4. Banaan met chocola en Licor 43

barbecue-recept-banaan-choc

Lekker toetje: snijd een banaan aan één kant in. Druk een paar stukjes chocola of flikken in het vruchtvlees en druppel er wat Licor 43 in . Dat gaat nóg makkelijker met een injectiespuit voor marinade. U spuit het dan gewoon in het vruchtvlees. Leg de banaan op een stukje aluminiumfolie, vouw het folie iets naar boven. Bak een paar minuten in een gesloten barbecue, tot de chocola gesmolten is.

 

5. Flintstone

barbecue-recept-flintstone

Een gegrilde karbonade is goed, maar een gegrilde Flintstone is beter. Daarvoor hebben we een oerkarbonade van zo’n 350 gram voor u gepekeld, gekruid en daarna zeer langzaam gegaard. Zo blijft hij supermals van binnen. Voor het knapperige bruine korstje zorgt u zelf. Op een gloeiendhete barbecue natuurlijk.

 

6. Barbecuen op de zoutsteen

barbecue-recept-zoutsteen

Goed nieuws: we hebben een leverancier gevonden die voordelig zoutstenen uit de Himalaya levert. Dit seizoen kunnen we ze aanbieden voor 7,50 euro. We hebben er inmiddels  een paar keer mee gebarbecued. Fantastisch! Je laat de zoutsteen gloeiend heet worden op het rooster en dan bak je er rechtstreeks je vlees of vis op. Wij probeerden biefstuk en zalm.

Door het vocht dat uit het vlees loopt lost er wat zout op, dat trekt in het vlees. Het effect is een iets ziltige smaak, zonder het scherpe van gewoon zouten.

De stenen zijn 100% natuurlijk en gaan ongeveer 20 keer mee. Na gebruik een laagje afkrabben en hij is weer klaar voor de volgende keer.Ze zijn ook geschikt voor gebruik in de oven. En gekoeld zijn ze geschikt om bijvoorbeeld sushi of carpaccio op te serveren. Gebruikt u de zoutstenen langere tijd niet, bewaar ze dan hygiënisch in de vriezer. Vraag ernaar in de winkel, we laten ze graag zien.

 

7. Italiaanse lamsburgers

BBQ_18

barbecue-recept-lamsburger

Lamsvlees doet het fantastisch op de barbecue, dat weten onze klanten als de beste. Al weten niet veel mensen dat we ook heerlijke Italiaans gekruide lamsburgers hebben. De oregano brengt u direct in zomerse sferen. Ze zijn het lekkerst als u ze snel grilt op een hete barbecue – rosé van binnen, knapperig bruin van buiten.

 

Wat is uw favoriet? En heeft u ook tips voor ‘andere’ barbecuegerechten? Laat het me hieronder weten! Ik ben heel benieuwd.

 

Foto Flintstone: cookbookman