5 tips voor een ontspannen kerst

5 tips voor een ontspannen kerst

Kerst bezorgt veel mensen veel stress. En dat is nergens voor nodig. De beste manier om uw kerststress te verminderen: leg de lat minder hoog, dat is goed voor de gezelligheid. Er zijn genoeg bijzondere gerechten waarvoor u niet de hele dag in de keuken hoeft te staan. Kies ook geen ingewikkelde recepten die u nog nooit eerder heeft geprobeerd. Ik geef u met plezier wat tips voor een ontspannen kerst.

Tip 1: Zet de oven aan de bak
Feestelijk koken en toch uw handen vrij? Laat de oven het werk doen! Groot vlees als rollade, beenham of lamsbout is het lekkerst als het langzaam gaart in de oven. Nog prettiger is het als u ook de bijgerechten van tevoren maakt (of zo ver als mogelijk voorbereidt). Ideeën voor groot vlees? We hebben een aantal heerlijke kerstspecials.

Tip 2: Elk z’n eigen gang
Een kerstdiner is veel werk, zeker met veel gasten. Laat iedereen een steentje bijdragen en spreek af wie welke gang verzorgt. U zult zien: iedereen doet extra z’n best om een kunststukje op tafel te zetten. Al met al zit u zelf een stuk lekkerder.

Tip 3: Hapjesbuffet
Kies niet voor een gangendiner maar voor een feestelijk hapjesbuffet. Maak een deel van de hapjes zelf en vul die aan met kant-en-klare hapjes als vleeswaren en patés, pasteitjes en quiches. Dien de gerechten al op voordat uw gasten arriveren. Gebruik rechauds voor de warme gerechten. Nog makkelijker is het als u het werk verdeelt en iedereen vraagt een aantal hapjes mee te nemen. Bij een buffet ontstaat vaak als vanzelf een ongedwongen sfeer. Het is dus prima geschikt als uw gasten elkaar niet goed kennen.

Tip 4: Alle koks aan tafel
Het is soms moeilijk om het al uw gasten naar de zin te maken. Want vader is gek op rood vlees, moeder eet alleen kip, schoonzus is vegetariër. En wat willen de kinderen? Kies dan voor gourmet of fondue. Zo geniet iedereen van z’n favoriete feestmaal. Als u wilt stellen we veelzijdige vleesschotels voor u samen, uiteraard met oog voor de wensen en eetgewoontes van het gezelschap. Bestel ze liefst van tevoren.

Tip 5: Ga brunchen
Een feestelijk diner is veel werk. Nadat u de laatste gasten heeft uitgezwaaid wacht de tafel om afgeruimd te worden, is de keuken een slagveld en moet u de hond nog uitlaten… Uw bed ziet u pas in de kleine uurtjes van de nacht. Gun uzelf meer rust en organiseer een brunch. Dan houdt u de rest van de dag om lekker te ontspannen.