De zomer wil nog niet echt doorbreken. Daar zit maar een ding op: we máken het zomers. En omdat het bij de Biologische Slagerij de Spaanse weken zijn, doen we dat met tapas. Wist u dat u in een handomdraai een tafel vol tapas heeft? Met deze makkelijke tapas is het nauwelijks werk. Als u het maar slim aanpakt.
Maak een paar gerechtjes zelf en vul de selectie aan met olijven, manchego (of andere kaas), droge chorizo en salchichon. Zorg voor lekker brood, allioli en goede olijfolie. Schenk er een zomerse Spaanse wijn bij. O, en vergeet niet een paar vrienden uit te nodigen.
Hieronder vijf lekkere tapas om snel te maken.
Geroosterd tomatenbrood (pan con tomate, of op z’n Catalaans: pa amb tomàquet)
Een simpele, typisch Catalaanse tapa. Snijd stevig brood (ciabatta, zuurdesembrood) in dikke plakken en rooster die knapperig. Serveer met gehalveerde rijpe tomaten, halve teentjes knoflook, goede olijfolie en zeezout. Aan tafel brengt iedereen zijn eigen broodjes op smaak door ze achtereenvolgens in te wrijven met de halve knoflooktenen en tomaten, en ze te bedruppelen met goede olijfolie. Wat zeezout erover… heerlijk.
Lamskoteletjes (chuletas de cordero marinadas)
Meng 2 theelepels paprikapoeder, een halve theelepel komijn, een halve theelepel kurkuma, een geperst teentje knoflook, een fijngehakt Spaans pepertje, 4 eetlepels olijfolie en twee eetlepels gehakte munt. Wrijf hier lamskoteletjes mee in en laat ze minimaal een uur marineren. Bak ze bruin van buiten, rosé van binnen. Dat kan in de (grill)pan of op de barbecue.
Zoetzure courgettes (albacines agridulces)
Snijd een courgette in blokjes en bak die in wat olijfolie goudbruin. Doe er een teentje knoflook uit de pers bij en een gehakte Spaanse peper, bak enkele minuten mee. Voeg toe: twee eetlepels rozijnen, twee eetlepels kappertjes, een theelepel suiker, een eetlepel azijn en twee eetlepels water. Laat afgedekt nog even stoven en breng op smaak met zout en peper. Zowel koud als warm lekker.
Verse chorizo
Er bestaat droge chorizoworst (lekker!) maar bij de Biologische Slagerij hebben we ook verse chorizo. Die laatste bakt u in de koekenpan of op de barbecue. Snijd in dikke plakken en serveer als warme tapa. Simpeler kan bijna niet.
Pikante gehaktballetjes (albóndigas con chorizo)
Met chorizo geeft u gehaktballetjes heel makkelijk een Spaanse twist. Snijd 125 gram droge chorizo in kleine blokjes. Kneed die door 250 gram rundergehakt, samen met knoflook uit de pers, een gesnipperd uitje, een losgeklopt ei, een scheutje droge sherry, een snufje chilivlokken, wat gehakte peterselie en gedroogde oregano. Draai er walnootgrote balletjes van en rol die door een laagje bloem. Bak de balletjes in olie glanzend bruin.
Foto’s: Jake Przespo, Ewan Munro