Biologisch vlees
HET NATUURLIJKE VAN BIOLOGISCH VLEES
Steeds meer mensen kiezen voor biologisch vlees. Een logische stap, die verder reikt dan alleen het welzijn van dieren. Het gaat om welbevinden in de breedste zin: lichamelijk, mentaal, sociaal en ecologisch.
Bij elke stap – van het zaaien van het veevoer tot de verkoop in de winkel – draait het om een respectvolle omgang met elkaar en de omgeving.
De biologische landbouw en veeteelt streven naar een goede levenskwaliteit voor alle betrokkenen, mens en dier. Zonder gebruik van antibiotica, kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie of kunstmest. Om de wereld ook voor toekomstige generaties zo mooi te houden als hij is.
Wilt u meer weten over biologisch? Lees verderop op deze pagina veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen
Hoe biologisch is biologisch?
Wat is biologisch?
In de biologische landbouw en veeteelt worden geen preventieve antibiotica toegepast, geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en er wordt niet genetische gemanipuleerd.
Wereldwijd hebben biologische boeren zich verenigd in de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). Die formuleerde een viertal beginselen: die van gezondheid, billijkheid, zorg en ecologie. Deze dienen als ethische uitgangspunten voor het handelen en worden altijd in samenhang toegepast.
Wat zijn de Beginselen van biologische landbouw?
- Het beginsel van gezondheid: Biologische landbouw moet de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet als een ondeelbaar geheel in stand houden en versterken.
- Het beginsel van billijkheid: Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op relaties die billijkheid waarborgen met betrekking tot de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingsmogelijkheden.
- Het beginsel van zorg: Biologische landbouw moet met voorzorg en verantwoordelijkheid worden beoefend, om de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving te beschermen.
- Het beginsel van ecologie: Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op levende ecologische systemen en kringlopen, met hen meewerken, ze versterken en instandhouden.
Waar kan ik de Beginselen van biologische landbouw lezen?
Hoe herken ik biologische producten?
Wie controleert of producten ook écht biologisch zijn?
Voldoen producten of bedrijven aan de strenge Europese wetgeving voor biologisch, dan kent Skal een certificering toe. U vindt alle door Skal gecertificeerde biologische bedrijven op de website van Skal.
Het Skalnummer van de Biologische Slagerij is 018391, het certificaatnummer is 843730.
Waar komt het vlees van de Biologische Slagerij vandaan?
> Herkomst biologisch rundvlees
> Herkomst biologisch varkensvlees
> Herkomst biologisch kalfsvlees
> Herkomst biologische kip
> Herkomst biologisch lamsvlees
> Herkomst biologische Bonte Bentheimer
> Herkomst biologisch Jerseyrund
Hoe zit het met dierenwelzijn?
Neem een varken; dat is heel sociaal en speelt graag samen. Van de biologische boer krijgt het daarvoor de ruimte. Ook koeien en kalveren hebben een goed leven. Ze grazen en dartelen in de wei en vinden binnen rust in de potstal, op bedden van stro. Doordat biologische dieren de ruimte hebben – zowel binnen als buiten – ervaren ze veel minder onderlinge competitie.
De biologisch gehouden dieren krijgen natuurlijke, biologische voeding, zoals grassen, maïs, gerst en erwten. Dat bevat alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Het voer wordt verbouwd zonder kunstmatige meststoffen, bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie. En dat komt ten goede aan het natuurlijke evenwicht op aarde.
Ook prettig: de dieren krijgen geen preventieve antibiotica. Biologische dieren hebben doorgaans ook een langer leven dan dieren in de bio-industrie. Ze krijgen de tijd om op natuurlijke wijze te groeien.
Zijn er ook andere keurmerken?
Wat is het EKO-keurmerk?
Eerder kon u lezen over de vier internationale beginselen voor biologische landbouw en veeteelt: gezondheid, billijkheid, zorg en ecologie. Bedrijven met het EKO-logo – die altijd ook een Skal-certificering hebben – geven aan dat ze op al die gebieden nóg meer aandacht hebben voor duurzaamheid.
Dat uit zich bijvoorbeeld in een respectvolle omgang met leveranciers, medewerkers en klanten, een eerlijke prijs voor producenten, minder belastende verpakkingen, maar ook maatschappelijke betrokkenheid.
Kijk voor meer informatie op de website van het EKO-keurmerk.
Wat is Demeter?
Biologisch-dynamische boeren hebben een holistische benadering. Zo houden ze rekening met de stand van hemellichamen en de invloed die levende systemen onderling op elkaar uitoefenen. Ze kijken niet alleen op materieel niveau, maar ook op energetisch niveau. De boeren houden zich aan de richtlijnen van Demeter, die nog een stap verder gaan dan biologische certificering. Daarnaast zoeken ze steeds naar de juiste weg in het hier en nu. Hierin maken ze individuele keuzes.
De Biologische Slagerij heeft geen biologisch-dynamische grondslag. Wel hebben we verschillende producten met het Demeter-keurmerk in ons assortiment, zoals een aantal biologisch-dynamische wijnen.
Kijk voor meer informatie over Demeter of biologisch-dynamische landbouw en veeteelt op de website van Demeter.
Heeft biologisch eten zin?
En welk motief u ook heeft – milieu, gezondheid, dierenwelzijn, smaak – samen brengen we een ontwikkeling op gang voor meer bewustzijn, bij de mensen en bedrijven om ons heen.
Waarom kost biologisch vlees meer?
Producten worden door ons kleinschalig bereid, door dezelfde mensen die u helpen achter de toonbank. Betrokken, deskundige medewerkers die veel weten en daarvoor een evenredig loon verdienen.
Kost niet-biologisch vlees echt wel minder?
Alleen al het veelvuldig gebruik van antibiotica: dat maakt bacteriën resistent – een kostenpost voor de gezondheidszorg. Ook overbemesting, insecticiden en pesticiden eisen hun tol. Waterleidingbedrijven investeren steeds meer in het zuiveren van grond- en oppervlaktewater. Iets waar we met z’n allen aan meebetalen via belastingen.
Ten slotte vragen we ons af: is het welzijn van mens en dier eigenlijk in geld uit te drukken?
Hoe kan vlees uit de vleesindustrie worden verkocht voor knalprijzen?
Waarom supermarkten dit doen? Goedkoop vlees trekt klanten naar de winkel. Zijn die klanten eenmaal binnen, dan doen ze er al hun boodschappen. Goedkoop vlees is dus een lokkertje.
Een deel van het prijsverschil vangen de supermarkten zelf op. Het verlies dat ze op vlees lijden, maken ze ruimschoots goed met de marge op andere producten.
Een ander deel van het prijsverschil verhalen supermarkten op leveranciers. Voor de vleesindustrie zijn supermarkten een belangrijke afzetmarkt. Dat geeft ze veel macht – ze kunnen boeren en vleesverwerkers onder druk zetten om hun prijzen zo laag mogelijk te houden.
Het effect ervan is dat die er alles aan doen om efficiënter (en dus goedkoper) te werken: kleinere hokken, weinig of geen buitenruimte voor de dieren, kwalitatief slechter voer, meer (preventief) medicijngebruik, weinig aandacht voor milieusparende maatregelen, goedkope toevoegingen aan vlees en meer van die dingen.
Waarom is biologische kip zo veel duurder?
Hij mag zich normaal ontwikkelen, met biologisch voer, bewegingsvrijheid en licht. Niet alleen zijn vlees groeit, maar ook zijn botten en veren.
En hij wordt ouder: drie à vier maanden in plaats van zes weken. In die tijd ontwikkelt hij zich tot een volgroeid dier, dat sterk op zijn poten staat en goed in zijn veren zit. Bij de boer kan hij zijn gang gaan, precies naar de aard van het beestje.
Is biologisch vlees lekkerder?
Dat merken we aan het vlees: het is compacter en drijft niet in het vocht. Biologisch vlees is niet per se malser. Wél in onze winkel – we zijn immers vakmensen en kiezen alleen het beste vlees.
Dat bereiden we met zelf gemengde biologische kruiden, niet met standaard kruidenmixen. En zonder smaakversterkers. Veelgehoord: dit smaakt écht naar vlees.
Hoe zit het met toevoegingen?
Aan sommige producten voegen we ingrediënten toe, zoals kruiden en specerijen. Die zijn waar mogelijk biologisch. Voor biologische certificering moet 95% van de ingrediënten biologisch zijn, wij zitten daar nog boven met 97%.
Het zal nooit lukken om tot 100% te komen: een aantal producten is er nu eenmaal niet biologisch. Zoals zout – biologisch zout bestaat niet. Al hebben we met ons zeezout uit Guérlande wel een alternatief gevonden waar we blij mee zijn. Lees het in ons artikel over zout . Of lees waarom we heel soms suiker aan ons vlees toevoegen.
Is er ook biologisch wild?
Wel is er biologisch gefokt ‘wild’, zoals reeën, ganzen en eenden, al zijn die lastig verkrijgbaar. We hebben die bij de Biologische Slagerij dan ook niet standaard in het assortiment. Wél kunnen we ons best voor u doen.
Vraag ernaar in de winkel, dan kijken we wat er op dat moment mogelijk is.
ZO BIOLOGISCH IS BIOLOGISCH VLEES
De Biologische Slagerij is gecertificeerd door Skal. Dit onafhankelijke instituut controleert namens de overheid of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Ze moeten voldoen aan de strenge regelgeving voor biologische productie. De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd – uitsluitend producten die door Skal zijn gecertificeerd mogen het voeren. U herkent ze aan het officiele Europese Bio-keurmerk: een groen blaadje. Meer informatie vindt u op de website van Skal. Skal-nummer Biologische Slagerij: 018391