MONOLITH KERAMISCHE BARBECUE

De Monolith is net als de Big Green Egg en Black Bastard een keramische barbecue (of kamado). Hij kan veel meer dan een klassieke barbecue. Grillen, maar ook (slow) bakken, braden, roken en zelfs koken. En op de pizzasteen bakt u pizza en brood.

Barbecuen als een pro
De dubbelwandige kamado barbecue is van hoogwaardig keramiek. Door de vorm en materiaaleigenschappen ontstaat reflectieve warmte. Die zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, bijna tot op de graad regelbaar van 70 tot 400 ºC. Ook ‘s winters: zelfs bij vrieskou grillen, roosteren, bakken, koken en roken.

Hoogwaardig zonder poeha
Zelf zijn we erg blij met onze Monolith. Hij heeft niet het gehypte van bijvoorbeeld de Big Green Egg. Je betaalt voor het apparaat, niet voor de poeha. Wat dat betreft vinden we het jammer dat we hem pas ontdekten toen we de Big Green Egg al hadden. Al konden we zo wél eerlijk vergelijken.

Op deze pagina ontdekt u (veel) meer over de Monolith, zoals modellen, opties en veelgestelde vragen.

Standaard voordelig en compleet

De Monolith is aantrekkelijk geprijsd. Zo loopt het prijsverschil met de Big Green Egg op tot wel 750 euro. Voor een vergelijkbare kwaliteit! En u krijgt er standaard een veelheid aan accessoires bij. Dat past een stuk beter bij onze principes. De Monolith barbecue is enkel te koop bij ambachtelijke bedrijven. Ook bij ons dus.

Groot vlees en slowcooking

Juist omdat de temperatuur zo goed regelbaar is, is de Monolith ideaal voor slow cooking. Mooi groot vlees – zoals hier een picanha – gaart bij een lage temperatuur en wordt zo supermals. Voor slowcooken op de barbecue gebruikt u het hitteschild (ook wel de indirectegrillsteen). Dat is een keramische plaat die u tussen de de gloeiende kolen en het rooster zet. Met een meegeleverde beugel verhoogt u het rooster iets. De warmte van de kolen stroomt langs de zijkanten naar boven en zorgt voor een gelijkmatige warmte.

Grillen en roosteren

Vlees, vis en groente barbecuen is op de Monolith een eitje. Plaats het rooster op de vuurring, direct boven de gloeiende kolen. Zo grilt u net als op een traditionele barbecue. Ook indirect garen kan. Zet dan het hitteschild tussen de kolen en het rooster. De warmte weerkaatst en er ontstaan warmtegolven. Gerechten als hamburgers, en worstjes garen daardoor mooi egaal. En zonder zwartgeblakerde randjes – wel zo gezond.

 

Pizza en brood in de barbecue

Pizza en brood van de barbecue? Ja, dat kan. Zelf pizza bakken doet u in de Monolith heel eenvoudig met de speciale pizzasteen. Leg die op het rooster en laat hem gloeiend heet worden. De pizza bakt u rechtstreeks op de hete steen, een paar minuten is voldoende. Brood bakken in de barbecue doet u ook op de pizzasteen, maar dan bij een temperatuur van rond de 200 ºC. Het leuke is dat u tegelijkertijd andere gerechten kunt garen, het rooster is immers groot genoeg.

Roken in de barbecue

Een keramische barbecue is perfect om in te roken. De rookhoutsnippers strooit u voor het roken op de kolen. Maak ze eerst vochtig met bijvoorbeeld appelsap of donker bier. Wat bij de Monolith echt een verbetering is ten opzichte van de Big Green Egg is het luikje voor rookhoutsnippers. Om tijdens de bereiding nieuw rookhout toe te voegen hoeft u dus niet eerst de barbecue te ontmantelen – u doet dat simpelweg via het luikje.

 

Makkelijk schoonmaken

Net als de Big Green Egg is de Monolith makkelijk in onderhoud. Hij kan het hele jaar buiten blijven staan, al raden we aan om dat onder een afdak en/of met de speciale beschermhoes te doen. De barbecue is zowat zelfreinigend. Doe na het barbecuen de schuif dicht en het vuur dooft vanzelf. Met het houtskool dat over is, kunt u de volgende keer weer barbecuen. Geef de barbecue wel af en toe een grote schoonmaak. Zelfs daarvoor hoeft u zich nauwelijks in te spannen.

Barbecue met een groep: leenbarbecue

Monolith Classic

De Monolith Classic heeft een grilloppervlakte van 46 centimeter doorsnee. Hij is verkrijgbaar met stevig onderstel met zwenkwielen, in een tafel en als buggy. Leverbaar in aarderood en diep zwart.

Barbecue met een groep: vuurbarbecue

Monolith Junior

Met de Monolith Junior barbecuet u zelfs op het balkon en de boot. Het grilloppervlakte is 33 centimeter in doosnee. Hij is verkrijgbaar op pootjes of met een stevig onderstel met zwenkwielen.

Barbecue met een groep: Big Green Egg

Monolith Le Chef

De Monolith Le Chef is net zo hoog als de Classic, maar een flinke slag groter: grilloppervlakte is 57 centimeter doorsnee. Hij is er met stevig onderstel met zwenkwielen, in een tafel en als buggy. In fraai aarderood of diepzwart.

monolith-buggyMonolith Buggy

De Monolith Classic en Le Chef zijn er ook in Buggy uitvoering. Een robuust onderstel gemaakt van geborsteld rvs en gecertificeerd teakhout, met dempers voor de keramische pot. Met de stevige luchtbanden is de buggy makkelijk verrijdbaar.

 

Beste houtskool: Jan Dammers

Als Biologische Slagerij zochten we lang naar houtskool dat ons beviel. In de loop der tijd testten we allerlei merken. Soms waren we redelijk tevreden, soms helemaal niet. Uiteindelijk kwamen we uit bij professioneel houtskool van Jan Dammers. Dit sloot het beste aan bij onze wensen.

FSC-certificaat
Dammers Houtskool komt uit Zuid-Afrika en is geproduceerd van de Black Wattle, oftewel Australische Acacia. Deze voor Zuid-Afrika uitheemse boom komt veel voor en groeit zeer snel. Voor het houtskool worden geen bomen gekapt; het wordt enkel gebrand van afvalhout. Het is dan ook FSC-gecertificeerd.

Gelijkmatig en zuinig
Dammers houtskool brandt lang en zeer gelijkmatig en is dus zuinig in gebruik. Voor ons als slagers is het bovendien belangrijk dat het heet brandt en dat het de juiste geur en smaak aan het vlees afgeeft.

Als service (en omdat ons mooie biologische vlees het beste verdient) bieden we sinds kort Dammers Houtskool aan onze klanten aan, in zakken van 10 kilo. Misschien niet de mooiste zakken, maar ze bevatten wel het beste houtskool.

 

 

 

 

 

 

Gratis uw vleesmes scherp

Laat uw vleesmes gratis vakkundig door ons slijpen. Laat uw naam en e-mail achter voor precieze instructies plus tips en wetenswaardigheden over biologisch vlees, lekker eten en aanbiedingen.

[contact-form-7 id="4056" title="Page nieuwsbrief"]

Veelgestelde vragen
Wat is de capaciteit van de Monolith?

We hebben op barbecuefeestjes ervaren dat onze Monolith grote groepen aankan. Zeker bij groot vlees – dan kunnen we tot wel 70 mensen bedienen. Slager John bereidde op de keramische barbecue ooit een kerstdiner voor de hele familie.

 

Waar zie ik de Monolith in actie?

Bij onze winkel branden onze barbecues vrijwel elke zaterdag. We bereiden er van alles op: pulled pork, Italiaanse porcheta, Big Red Eggballs… Kom gewoon langs. We laten u graag zien welke ervaringen we ermee hebben. En vaak kunt u proeven van het resultaat.

Kan ik de Monolith ook huren?

Dat kan. We stellen onze Monolith en Big Green Egg beschikbaar voor onze klanten. Eén van onze mensen bedient de keramische barbecue. U heeft uw handen dus vrij. Kijk hier hoe u onze barbecues in omgeving Hilversum kunt huren.

Kan ik de Monolith proberen voor ik hem aanschaf?

Onze slager John geeft culinaire workshops voor groepen tot 12 personen. Tijdens de workshop bereiden de deelnemers een compleet menu, inclusief voorgerecht en dessert. De inhoud van de workshop en de recepten passen we helemaal aan uw wensen aan. Vraag in de winkel om meer informatie.

 

Welke accessoires krijg ik standaard bij de Monolith?

U krijgt de keramische barbecue standaard compleet met veel accessoires, waaronder ashaak, grillrooster, halvemaangrill, hitteschild, lift, rookhoutgeleider en thermometer.

Hoe reinig ik de Monolith?

De Monolith is vrijwel zelfreinigend. Geef hem af en toe een iets uitgebreidere schoonmaakbeurt. Stook daarvoor de Monolith op en zet de schoorsteen en de luchttoevoer volledig open. De Monolith doet de rest. Laat de roosters schoonbranden of reinig ze (als ze nog heet zijn) met een harde borstel.

Kan ik in de winter ook barbecuen?

Ja hoor. Dankzij het hoogwaardige materiaal en de slimme vorm kunt u zelfs barbecuen als het vriest.

 

Hoe voeg ik tijdens het roken houtrook toe?
Hoe lang gaat houtskool mee?

Hoelang houtskool meegaat hangt samen met de kwaliteit ervan. Er zijn veel soorten houtskool. Volgens de fabrikant gaat 3 kilo goede kwaliteit houtskool, zoals Jan Dammers houtskool tot wel 24 uur mee bij een constante temperatuur van 100 ºC.

Kan de Monolith buiten blijven staan?

Jazeker, het materiaal van de Monolith is bestand tegen alle weersomstandigheden. We adviseren u wel om hem onder een afdak te zetten en/of de speciale beschermhoes te gebruiken. Zo blijft hij langer mooi.

Hoe is de Monolith ontstaan?

De Monolith is geïnspireerd op de kamado of mushikamado, een traditionele kleioven uit Japan. De mushikamado is al 3000 jaar oud en wordt in Japan nog steeds gebruikt bij ceremonies. Het is een verplaatsbare pot met een rond deksel, eigenlijk de primitieve vorm van de Monolith en Big Green Egg.

Welke modellen Monolith zijn er?

De Monolith komt in drie maten: Junior (grilloppervlakte ø 33 cm), Classic (ø 46 cm) en Le Chef (ø 57 cm). Ze zijn er in mooi aarderood of diepzwart. Classic en Le Chef zijn ook leverbaar als Buggy: met een robuust onderstel van geborsteld rvs en (FSC gecertificeerd) teak. Dankzij de stevige luchtbanden is die makkelijk te verrijden.

 

 

Waar is de Monolith van gemaakt?

De Monolith is gemaakt van echte keramiek, volgens een geheime samenstelling. Hij is afgebakken met glazuur van natuurlijke materialen. Er is veel tijd gestoken in het procédé. Het bakken van de pot en het deksel gebeurt langzaam en met veel zorg.

Het speciale glazuur maakt het keramiek letterlijk potdicht. Er dringt geen vet (en dus ongewenste geuren en smaken) door in het materiaal. Dat is bij de Big Green Egg anders. Daar merken we bij heet stoken dat er bolletjes gesmolten vet uit de poriën komen.

Hoe zit het met de garantie?

Op de Monolith pot en deksel zit voor particulieren maar liefst 10 jaar garantie. En op de onderdelen 2 jaar. Bewaar wel het aankoopbewijs.

Onze ervaring met de leverancier is trouwens erg positief.  Hij is bijzonder vriendelijk en streeft ernaar om bij onverhoopte problemen de Monolith zo snel mogelijk weer gebruiksklaar te hebben. Mocht u ergens tegenaan lopen: stuur bij uw verhaal een foto mee. Dat helpt bij een snelle service.

 

Prijzen en artikelen onder voorbehoud. Wijzigingen voorbehouden.